Volt, amikor harc dúlt a nyilvános telefonfülkékért, ma már csak muszájból van néhány

2024. január 13. szombat 09:01

Volt, amikor harc dúlt a nyilvános telefonfülkékért, ma már csak muszájból van néhány

Még a kétezres években is rengetegen telefonáltak az utcai fülkékből, akkoriban havonta átlagosan több mint tíz órát használtak egy-egy készüléket. A mobiltelefonok térhódítása miatt manapság már csak a törvényi előírás miatt működtetnek nyilvános telefonokat.

 

 

 

A rendszerváltás előtti években komoly problémát jelentettek a gyakran meghibásodó nyilvános telefonok, otthon ugyanis keveseknek volt készüléke. Manapság már fel sem tűnik a környéken élők többségének, ha a lakóhelyük közelében működő köztéri telefon elromlik, azokat ugyanis alig használja valaki.


Kertvárosi telefonhelyzet a rendszerváltás idején:




Napjainkban lényegében már csak az előírások miatt találhatunk nyilvános telefonkészülékeket Pécsett és Baranya megye más településein. A Magyar Telekom Nyrt.-nek jogszabályból és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozatából eredő kötelezettsége, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében legalább egy darab, úgynevezett nyilvános telefonállomást működtessen. Az ennél nagyobb helyeken pedig minden „megkezdett" háromezer lakosonként legalább egy darab ilyen készüléket üzemeltessen.

Jelenleg országosan összesen mintegy ötezer nyilvános telefon működik, amelyeknek körülbelül kilencven százaléka fülkében, közterületen üzemel. A többi készülék főként kórházakban, közlekedési csomópontokon, bevásárlóközpontokban érhetőek el. 

A nyilvános telefonok használata a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején volt a csúcsponton. Ebben az időszakban egy nyilvános készülékről átlagosan havonta több mint 10 órát telefonáltak. Mára - a mobilok elterjedése és használata mellett - havonta kevesebb, mint egy óra az egyes nyilvános telefonok használati ideje.

Persze, az ilyen alacsony kihasználtság mellett is jelentős eltérések lehetnek az egyes készülékek esetében. Nem meglepő módon ugyanis a nagyobb városokban - elsősorban a megyeszékhelyek - forgalmas helyszínein található telefonokat használják a legtöbben.


Képünkön: a vandálok sajnos előszeretettel "használják" a telefonfülkéket.

Kapcsolódó videó

Telefonhelyzet Kertvárosban Telefonhelyzet Kertvárosban

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)