Vizsgálat indul, mert Kővári közpénzt juttatott volna saját jelöltjeinek?

2014. szeptember 21. vasárnap 19:20

Frissítve: 2014. szeptember 22. hétfő 10:38

Vizsgálat indul, mert Kővári közpénzt juttatott volna saját jelöltjeinek?

TÖBBSZÖR FRISSÍTVE. Visszavonták az egyik előterjesztést a pécsi városházán, miután kiderült, hogy Kővári János, a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke szabálytalanul terjesztette azt a grémium elé. Az ügy pikantériája, hogy a dokumentum szerint hárommillió forintot osztottak volna ki olyan szervezeteknek, melyek vezetői - vagy fontos tisztséget betöltő tagjai - a Kővári nevével fémjelzett Összefogás Pécsért Egyesület színeiben indulnak az októberi választáson. Kővári hárít, azt mondja, politikai támadásról van szó, a városháza ellenben vizsgálatot indít az ügyben.

Molnár Ferenc egykori önkormányzati képviselő, a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület ügyvivő elnöke egy érdekes előterjesztésre hívta fel lapunk figyelmét.

A szeptember 18-i ülésre készült dokumentum szerint az úgynevezett Civil Kapuk gyakorlati megvalósítása érdekében a Vasasért Egyesület, a Pécsi Életmód Egyesület, a Mosolymanó Egyesület, valamint a Tett-hely Ifjúsági Egyesület egy-egy millió forinttal gazdagodna. Molnár szerint ezzel „mindössze" az a probléma, hogy a négy szervezetből háromban fontos tisztséget töltenek be az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselő-jelöltjei. A támogatásról szóló előterjesztést pedig az ÖPE-elnök vezette bizottság vette napirendre, annak ellenére, hogy előzőleg a városvezetés elutasította ezt.

Ha az ÖPE-jelöltek listáját összevetjük az egyesületi tagok névsorával, valóban fellelhető az egyezőség: a vasasi civileket Berényi Zoltán vezeti, aki a keleti városrészben méretteti meg magát, a Mosolymanónál a Kertvárosban ringbe szálló Vörösné Deák Andrea az elnök, a Pécsi Életmód Egyesületnél pedig önkéntes projektvezető az a Varga Zsanett, aki az egyetemvárosiak jóvoltából ülne be a testület padsoraiba.

Hogy jönnek képbe a norvégok?

A pécsi önkormányzat még 2013 szeptemberében írt ki pályázatot városrészi civil központok létrehozására. A célok közt szerepel, hogy az úgynevezett Civil Kapuk életre hívásával segítséget nyújtsanak a helyben működő szervezetek részére, legyen szó szakmai, illetve pályázatokkal kapcsolatos tanácsadásról, vagy éppen irodai szolgáltatásról. A kiválasztott szervezetek tagjai fél éves intenzív képzésen vehettek részt, melyet a Nevelők Háza Egyesület bonyolított le. A felkészítés költségeit a Norvég Civil Alapból finanszírozták.

Molnár Ferenc hangsúlyozta, ő egészen másként értelmezi a „civil" jelzőt, mint teszi azt a természeti bizottság. Véleménye szerint az időzítés sem szerencsés, hiszen „elképzelhető, hogy a rövidesen megalakuló új képviselő-testület más szempontok alapján hozza majd a döntéseket az ilyen ügyekben".

Kővári János persze egészen másként látja a helyzetet. 

- Ez színtiszta politikai támadás, a pártok magukból indulnak ki - szögezte le a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke. - A Civil Kapu pályázatot csaknem egy éve írtuk ki az önkormányzat és civilek által még 2010-ben elfogadott Civil Koncepciónak megfelelően, amikor még nyoma sem volt a mostani választásnak. Több szervezet is pályázhatott, a beérkezett dokumentumokat civil szakértők bírálták el. Jómagam sem ebben, sem pedig a "Lépj!" (civileket segítő pécsi program - a szerk.) pályázatok elbírálásában nem vettem részt, melyet immár négy éve civil kuratórium bírál el - tette hozzá.

A politikus szerint „rosszindulatú hangulatkeltés" folyik a civilek ellen. 

- Világossá tettük, hogy az ÖPE egy olyan szövetséget hozott létre, amelynek keretében civil egyesületek tagjait állítottuk képviselő-jelöltnek, mert ők már tíz-tizenöt éve bizonyítják, hogy a helyi közösség érdekeit szolgálják. Azoknak fáj ez, akik konzerválni szeretnék a pártok uralmát, amiből a pécsieknek elege van - fogalmazott.

Mindenesetre az egyesületeknek egy darabig még egészen bizonyosan várniuk kell a civil kapus támogatásra, a városháza ugyanis arról tájékoztatta hírportálunkat, a bizottság és vezetője szabálytalanságot követett el, így az előterjesztést és a határozatot ezennel visszavonják.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint ugyanis az előterjesztés a maga hivatalos útján elindult ugyan, azonban nem kapta meg a szükséges tisztségviselői engedélyt. Az illetékes alpolgármester, Csizi Péter hiába nem hagyta jóvá a dokumentumot, Kővári János ennek ellenére saját hatáskörben napirendre vetette azt.

„Az ügyek belső előkészítési rendje tehát sérült, ezért vizsgálatot indítunk" - zárul a szerkesztőségünkhöz eljuttatott városházi közlés.

Képünkön Kővári János látható. 

*

FRISSÍTVE: Az ÖPE közleménye, cikkünk megjelenését követően:

"Civileket lejárató kampányba kezdtek a levitézlett pártok Pécsett

Nem nehéz felfedezni, hogy az utóbbi két hétben szinte minden nap valami lejáratással próbálkoznak az elmúlt 25 évért felelős pécsi pártok, különböző sajtóorgánumokat, és egykori pártembereket használva politikai céljaikra.

Nyilván azért ez a nagy érdeklődés a civilek iránt, mert ezek a pártok saját hiteltelenségük miatt elvesztették a választók bizalmát. Most azzal próbálkoznak, hogy besározzák azokat a pécsi civil szervezeteket, akik összefogtak a városért.

Igen összefogtak a civilek, mert elegük van a sikerpropagandával eltakart tehetetlenségből, s elegük van ezen pártok pécsi szereplőinek fura közbeszerzési gyakorlatából, amelyek rendre a hátsó szobákban zajlanak.

Most a civil szervezetek pályázatait próbálják befeketíteni, és a pécsi polgárok civil kezdeményezéseit ellehetetleníteni, pedig ezek az eljárások - ellentétben az ő közbeszerzési gyakorlataikkal és civil finanszírozásukkal - nyilvánosan, pályázat útján és civil kurátorok bírálatával zajlanak, sikeresen és átlátható módon.

Az elmúlt négy évben több mint kétszáz civil szervezet vett részt a pályázatokon, amelynek révén megújultak közterek, játszóterek, közösségi házak, elindultak hátrányos helyzetűeket segítő programok, életre keltek elhagyott kulturális terek.

A civil szervezeteket fojtogató politika valójában a pécsi embereket akarja ellehetetleníteni és alkotókedvüket elvenni.

Nem engedjük, hogy így legyen! Egyszer már létrejött egy városi méretű civil összefogás, amikor megmentettük a Tubest a radartól! Most megmentjük a várost a levitézlett pártoktól!

A témát érintő szükséges jogi lépéseket azonnal megtettük.

Összefogás Pécsért Egyesület"

*

FRISSÍTVE: A Nevelők Háza Egyesület közleménye, cikkünk megjelenését követően

"Tisztelt Pécsi Újság Szerkesztősége! Tisztelt Palotás Péter!

Mivel a Nevelők Háza Egyesület is nevesítve lett a „Vizsgálat indul, mert Kővári közpénzt juttatott volna saját jelöltjeinek?" című 2014. szeptember 21-én megjelent cikkben, ezért fontosnak tartom a cikkben szereplő „Hogy jönnek képbe a norvégok?" rész pontosítását.

Egyesületünk 21 éve fejt ki közösségfejlesztő tevékenységet a városban. Jelenleg a hatályos törvénynek megfelelően közhasznú, korábban kiemelkedően közhasznú szervezeti jogállása azt is jelöli, hogy közfeladatot lát el. Közösségi színteret - Civil Közösségek Háza - működtet Pécs MJV Önkormányzata támogatásával, hazai és nemzetközi EU-s és más nemzetközi források (pl: Norvég Civil Alap) bevonásával.

Tevékenységeinkről bővebben a www.ckh.hu -n olvashatnak. A közhasznúság számunkra azt is jelenti, hogy a hatályos törvény értelmében nem indíthatunk és nem támogathatunk Európai Parlamenti, országgyűlési, megyei és helyhatósági választásokon induló képviselőjelölteket (2011. évi CLXXV tv. 2§ (22. bek.), valamint a 34§ (1d.bek). Ennek megfelelően a ház falai közt sem párt, sem más szervezet nem kampányolhat, nem szervezhet ehhez kapcsolódó eseményt, s egyesületünk sem vesz részt semmilyen kampányrendezvényen. Mindezek ugyanis a közhasznúság elvesztésével járhatnának.

2013 első félévében pályáztunk az NCTA közösség- és szervezetfejlesztés kategória makro-projektekre kiírt pályázati felhívására a „PecsWork - közösségszövetek a városban" című projekttel. Azon kevés vidéki szervezetek közé tartozunk, akik nyertek. (A mi kategóriánkban összesen 2 vidéki szervezet nyert, a másikban egy se.)
Pályázatunkban 5 városrészben 25 öntevékeny csoport szervezet- és közösségfejlesztését tűztük ki célul, akik az adott városrészben - együttműködve az ott élőkkel, cégekkel, vállalkozásokkal, intézményekkel, stb. - közösséget tudnak formálni, folyamatokat indítani, generálni, s ezeket fenntartani. (A projektről bővebben a http://pck.ckh.hu oldalon olvashatnak). E városrészek: Somogy-Vasas, Pécsbánya, Kertváros, Nyugati városrész-Uránváros, Belváros-Balokány környéke.

A projekt 2013. november 1-jén indult és 2 éven keresztül tart. Jelenleg is zajlik a szervezetfejlesztés e 25 szervezetnél, s a második évben kerülnek sorra a közösségi akciók, hálózatfejlesztő tevékenységek. A norvég partnernél tett látogatás rengeteg olyan jó példával szolgált, melyeket adaptálva hasznosíthatóak lesznek ezekben a városrészekben.

A cikkükben említett norvég forrás tehát nem a Civil kapuk szolgáltatásfejlesztését segíti. A Nevelők Háza Egyesület valóban tartott intenzív szolgáltatásfejlesztési képzést Pécs MJV Önkormányzata támogatásával, nem csak a cikkben említett szervezetek, hanem további, az egyes városrészekben civil szolgáltató funkciót ellátó civil szerveződés számára is azzal a céllal, hogy a mögöttünk álló 15 éves civil szolgáltatói tapasztalatainkat megosszuk, átadjuk segítve ezzel a városrészekben működő közösségi szolgáltatók mindennapi működését. Ezek gyakorlati tudnivalók voltak (civil szervezetek jogi környezete, együttműködésfejlesztés, szolgáltatások, projektmenedzsment, az önkormányzati döntéshozatal eljárásrendje), 5 alkalommal tartottunk közös csoportmunkákat, s minden bevont szervezettel egyénileg is foglalkoztunk, figyelembe véve az adott szervezet körülményeit, lehetőségeit. E foglalkozások 2013 novemberétől 2014 márciusáig tartottak.

A „norvégok" tehát még mindig támogatják a PecsWork projektet, s a városrészekben zajló szervezet- és közösségfejlesztés a mai napig is zajlik. Ez ugyanis - aki ismeri a szervezetfejlesztés folyamatát, tudja - nem lehet egy 5 hónapos történet, hanem egy hosszú építkezés kezdete.

Pécs, 2014. szeptember 22.

Vincze Csilla Anna
ügyvezető igazgató
Nevelők Háza Egyesület"

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva