Vicze Csilla szerint a balliberálisok jelöltje hárommillió tonna fát égetett el az erőműben

2019. augusztus 02. péntek 09:13

Vicze Csilla szerint a balliberálisok jelöltje hárommillió tonna fát égetett el az erőműben

A Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) rendszeresen tartott fórumokat arról, mi is zajlott pontosan a most MSZP-DK-s támogatású polgármesterjelölt által vezetett erőműben. A politikus korábban sem engedte meg a valódi civil kontrollt, és a civilek szerint évente 420 ezer tonnányi fát égettek el. 

 

A CMM akkor tett országos hírnévre szert, amikor - az akkor még - MSZP-elnök Gyurcsány Ferenc több tízezer pécsi akarata ellenére a városba akart telepíteni egy nagy hatósugarú radart.

A szocialisták ötletét végül a civilek a fideszes városvezetéssel együtt tudták megakadályozni, ugyanakkor most éppen Gyurcsány Ferenc egykori és jelenlegi pártjainak segítségével akar polgármester lenni a pécsi erőmű egykori vezetője, akinek a regnálása alatt több százezer tonnányi fát tüzeltek el a pécsi erőműben.

A civil mozgalom szóvivője, Vicze Csilla (képünkön) szerint a hőerőmű óriási mennyiségű megrendelése tömeges fakitermelést generált, a régió erdeinek pusztítását eredményezte a francia tulajdonban lévő cég évi több milliárdos osztalékszerzési érdeke.

Gyurcsány emberei kaparintanák meg a hatalmat Pécsen

A baloldal magát függetlennek mondó jelöltjét az MSZP és a DK pénzzel is támogatja - legalábbis ezt állította a Momentum Mozgalom szóvivője egy lapinterjúban az év elején, mondván, mögé teszik a szervezetüket, pénzüket, infrastruktúrájukat és aktivistáikat.Mint megírtuk, információink szerint a baloldali tömb két olyan politikust jelölne győzelmük esetén az alpolgármesteri posztokra, akik a szocialista érában - amikor Gyurcsány Ferenc vezette az MSZP-t - fontos városirányítói pozícióban voltak Pécsen. Egyikük ma a DK helyi elnöke. A politikusok azonban nem pártlogójuk alatt, hanem egy MSZP-P-s politikus civil szervezetének ernyője alá bújva indulnának ősszel.

A CMM szerint az önkormányzati választásokra a Jobbikkal, Momentummal kiegészült MSZP-DK-vezette balliberális tömb jelöltje, Péterffy Attila erőművi regnálása alatt sokszor szerveztek fórumokat a Mecsek erdeinek a hőerőmű kazánjaiban történő beáldozása miatt szakértők, tudósok és az erdészet képviselőinek részvételével, de megkeresték Illés Zoltánt, az akkori környezetvédelmi államtitkárt is, aki hivatalos levélben jelentette ki, hogy a tűzifa nagy erőműben való elégetése nem zöld energia.

- A ma már baloldali politikus 2008 és 2015 között vezérigazgatóként durván hárommillió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban elsődlegesen villamosenergia-termelés céljával - mondta Vicze Csilla, aki hozzátette, szerinte „mindez 25-30 százalékos hatásfokkal történt".

A Pécsi Tudományegyetem tudósai már 2008-ban felmérték, hogy a hőerőmű óriáskazánjai évi 420.000 tonna fát nyelnek el. A CMM szerint ezért is csúsztat a baloldali jelölt, amikor csupán évi 20-22 ezer tonna hengeres tűzifa elégetéséről beszél. Csak a Mecseket említi, valójában az egész régióból szállítottak fát, ezt „elfelejti" bevenni az évi faanyagmennyiségbe - vélekedik a szóvivő.

Péterffy egyébként a legutóbb a civil kritikákra és az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem reagált érdemben, ehelyett a saját internetes oldalát ajánlotta, valamint lekezelő módon arra utalt, hogy a mecseki erdőkért aggódó civilek még számolni sem tudnak, így nem lehet velük tárgyalni.

 


B. M. - Fotó: Dittrich Éva