Varázsvilág: kirúgják a ZSÖK ügyvezetőjét, pénzt kér a kormánytól a városvezetés

2022. június 13. hétfő 08:53

Frissítve: 2022. június 13. hétfő 11:55

Varázsvilág: kirúgják a ZSÖK ügyvezetőjét, pénzt kér a kormánytól a városvezetés

Tárgyalást kezdeményez Pécs város vezetése a Zsolnay negyed és a Pannon Filharmonikusok állami támogatásának meghosszabbítása érdekében, közölte az önkormányzat. Ahogy azt is, hogy a sikeres előkészítő tárgyalások érdekében Pécs önkormányzata az alábbi lépéseket tervezi megtenni a kormányzati tárgyalások előkészítése érdekében visszahívja a ZSÖK NKft. ügyvezetőjét, Bleszity Pétert. A Fidesz pécsi csoportja közleményben reagált.

 

A pécsi önkormányzat azt írta:

 

"A Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központban rezidens Pannon Filharmonikusok Zenekar városi és állami közös támogatását biztosító kétoldalú szerződés közel 10 év után 2024 végén lejár. Pécs város vezetése a szerződés meghosszabbítására tesz javaslatot a pécsi kulturális élet tartós és stabil finanszírozása érdekében.

A közös támogatást biztosító kormány-város szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. június 27. napján 10 évre kötötte meg. Az együttműködési megállapodás értelmében a Modern Városok Program keretében a kormány többlettámogatást biztosít Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának a Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működtetése érdekében. A megállapodás részletezi egyebek mellett az érintett intézmények és szervezetek közös finanszírozásának ütemezését is.

Pécs város vezetése tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. Ezek célja, hogy hosszútávú, stabil pénzügyi megoldások szolgálják a kiemelt pécsi kulturális intézmények fenntartását. Valamint az, hogy az olyan kulturális programok, mint a Fényfesztivál, a Pécsi Advent, a nyári és őszi fesztiválok a továbbiakban is tervezhető módon, sikeresen valósuljanak meg, és a jövőben lehetővé váljon ezek bővítése, fejlesztése is.

A jelenlegi gazdasági környezetben és költségvetési helyzetben Pécs önkormányzatának kiemelt célja, hogy a mintegy 2 év múlva lejáró szerződéssel kapcsolatban tárgyalást kezdeményezzen a kormányzattal a támogatási szerződés megújítása, módosítása érdekében.

A kormányzati tárgyalások teljes körű előkészítésének alapfeltétele a városi oldalon egységes álláspont kialakítása mind a pénzügyi, mind a kulturális-stratégiai célokat illetően. Ehhez a ZSÖK NKft. és az érintett, cégjogi szempontból alá tartozó kulturális cégek menedzsmentjei között együttműködő és feszültségektől mentes viszonyra van szükség. Ez ma a ZSÖK NKft. és a Pannon Filharmonikusok-Pécs Közhasznú Nonprofit Kft. menedzsmentje esetében nem tekinthető teljesnek.

A sikeres előkészítő tárgyalások érdekében Pécs önkormányzata az alábbi lépéseket tervezi megtenni a kormányzati tárgyalások előkészítése érdekében:

- visszahívja a ZSÖK NKft. ügyvezetőjét

- egy évre egy, a cég működését jól ismerő igazgató megbízását javasolja, akinek a fő feladata az ingatlanállomány üzemeltetése mellett a Cella Septichora most induló felújításának sikeres befejezése lesz. A kulturális programok előkészítését és megvalósítást nem érinti a személyi változás.

- Felhatalmazást ad a közgyűlés Pécs polgármesterének a kormányzati tárgyalások megkezdésére az új támogatási szerződés előkészítése érdekében."

A Fidesz pécsi csoportja közleményben reagált:

"Tisztelt Polgármester Úr!

Aggódva figyeljük az elmúlt hetekben felgyorsuló városházi összeomlást. A pécsiek megdöbbenve látják, hogy közel három év után Ön már a saját környezetében sem képes rendet tartani, még bizalmasai is menekülnek a süllyedő hajóról.

Ön bárhogyan is cserélgeti a sakktáblán a bábuit, most már minden pécsi tudja, hogy két-három éve a baloldal csak a saját zsebeit tömi, mindeközben pedig Önök csődközeli helyzetbe kormányozták az önkormányzatot.

Ön és a baloldali háttéremberei munka helyett csak a holdudvarukkal foglalkoztak az elmúlt években. Önök, bár szakértelmet ígértek, semmilyen épkézláb javaslatot nem tudtak megfogalmazni városunkkal kapcsolatban, saját felelősségüket pedig mindig másra próbálják hárítani.

Ön még a jobboldal városházi képviselői által beterjesztett, a pécsiek érdekét szolgáló javaslatokat sem támogatta.

Ön nem támogatta a bölcsődei térítési díjak csökkentésére tett javaslatainkat, pénzhiányra hivatkozással, ezzel szemben Ön busásan megjutalmazott haszontalan politikai tanácsadókkal vette körbe magát.

Ön nem támogatta a pécsiek ingyenes házasságkötésére tett javaslatunkat, pénzhiányra hivatkozással, ezzel szemben Ön tízmilliókkal emelte a városi cégek baloldal által kinevezett vezetőinek bérét.

Az elmúlt években Ön a pécsiek nyakába ültette a szocialista kádereit, ugyanakkor elüldözött számos szakembert a városi cégek éléről.

Ön százmilliót költött baráti ügyvédekre a politikai tisztogatások levezénylésére, de pénzhiányra hivatkozva százmilliókat vont el a bölcsődéktől és óvodáktól.

Ön duplájára emeli a Tüke Busz vezetőjének bérét, de pénzhiányra hivatkozva nem fizeti meg a pécsi buszsofőröket, akik ezért folyamatosan távoznak a cégtől, ezért pedig a bérletet vásárló pécsieknek kell a kimaradó, késő járatokra egyre többet várniuk.

Ön lassan három éve nem képes egyetlen fejlesztési elképzelést sem letenni az asztalra, ugyanakkor az előző városvezetés idején indult beruházásokkal is jelentősen késlekedik, sőt többet közülük le is állított.

Ön közel három év tétlenség után bevallotta, hogy nem építi meg az aquaparkot sem, ezzel szemben színes rajzokkal és kommunikációs lufikkal ámítja a pécsieket.

Öntől három éve csak a kormány és politikai ellenfeleinek sértegetését és másokra mutogatást tapasztalják a pécsiek, ugyanakkor Önök még a milliárdos állami támogatási igény benyújtására sem voltak képesek.

Pécsnek és a pécsieknek felelős érdemi munkát végző városvezetésre van szüksége. A másra mutogatás azonban nem városvezetés, a lufieregetés pedig nem munka.

Itt az idő, hogy belássa: Ön és szedett-vedett csapata képtelen megbírkózni a feladattal.

Az elmúlt három év után világos és egyértelmű: nekünk a pécsiek, Önnek a haverok az elsők.

Pécs, 2022. június 13.

Dr. Hoppál Péter
Pécs országgyűlési képviselője, a Fidesz Baranya02 választókerületi elnöke

Dr. Őri László
a Fidesz Baranya01 választókerületi elnöke

Dr. Csizmadia Péter
a Fidesz pécsi frakcióvezetője"

 

EQM