Vádat emeltek a kukoricás baranyai csalók ellen

2019. február 12. kedd 08:30

Vádat emeltek a kukoricás baranyai csalók ellen

A Szigetvári Járási Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik olyan kukoricára kötöttek adásvételi szerződést, mellyel nem rendelkeztek. 

 

2016. tavaszán a szlovén sértett Magyarországon nagy mennyiségű kukoricát akart vásárolni. Közvetítőkön keresztül került kapcsolatba két baranyai férfival, akik tájékoztatták a sértettet, hogy cégük jelentős - 20.000 tonna - kukoricával rendelkezik.

 

2016. májusában a két vádlott a sértettel 8.500 tonna kukoricára kötött szerződést, mely szerint a kukoricát a vádlottak határidőre leszállítják a kért olaszországi címekre.
A felek abban állapodtak meg, hogy a vevő 500 tonna kukorica vételárát - 8.500 eurót - a szállítást megelőzően vételár előlegként átutalja.

A szerződéskötés után azonban a sértett elbizonytalanodott abban, hogy a vádlottak cége rendelkezik-e a szerződésben meghatározott kukoricával, ezért a két vádlott egy baranyai gazdasági társaság kukoricatárolójához vitte a sértettet, ahol megmutatták neki az ott tárolt több ezer tonna terményt úgy, mintha a sajátjuk lenne.

Ezt követően a sértett 27.000 eurót - 8 millió 370 ezer forintot - utalt a vádlottak számlájára.

A tényleges vételár 27 millió forint lett volna.

Az összeg átutalását követően azonban a vádlottak a kukoricát nem szállították le, az már a szerződés megkötésekor sem állt szándékukban és arra lehetőségük sem volt.

Az elkövetők cselekménye a jelentős kárt okozó csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség