Vad ötlet: a pécsi tv-torony magától sosem, csak a Földdel együtt forog tovább

2023. február 09. csütörtök 13:17

Vad ötlet: a pécsi tv-torony magától sosem, csak a Földdel együtt forog tovább

Több fórumon is felmerült a közelmúltban, milyen látványos dolog lenne, ha a Mecseken álló pécsi tv-torony forogna. Eredetileg ugyanis olyannak készült, amit alaposan bebetonoztak a földbe. Elvileg, technikailag az éttermi részben gépészetileg telepíthető lenne egy gördülő színpad, de annak ára, a kivitelezési költségek a „horror" kategóriában fejeződnének be. Ráadásul olyan tulajdonos, üzemeltető sincsen a világon, aki a ráfordítást elvállalná. Ennek okán marad a körbe gyaloglás, fenn, a magasban. Nem árt egy kis mozgás a látványért. Milliárdokat lehet vele megtakarítani.

 

 

Dilettánsoknak semmi sem drága. Röviden így lehetne összefoglalni azt a „vad" felvetést, ami szerint komoly turisztikai vonzerőt jelentene, ha az összesen 197 méter magas műtárgy, a Misina tetején, képes lenne a tengelye körül, bármilyen módon, 360 fokos fordulatot tenni.

Akad ilyen példa Európában is, de az az építmény tökéletesen már elvek lapján készült el. A legközelebbi hozzánk talán a berlini, egykoron kelet-berlini látványosság. Ahonnan valaha át lehetett lesi Nyugat-Berlinbe, amikor a mai német fővárosban még állt a fal.


- Semmi sem lehetetlen technikailag, de néhány elképzelés teljesen felesleges - jelentette ki az ismert pécsi építészmérnök, Nemes Csaba. - Mivel eredetileg mozdulatlanra tervezték a szerkezetet, ezért újszerű megoldásokban kellene gondolkodnia annak, aki ezt a hevenyészve felvázolt elképzelést szeretné megvalósítani. A színházi forgószínpadok egyik változatát lehetne fenn a magasban létrehozni, de kizárt, hogy abba bárki is belevágjon.

Jelkép a hegytetőn

A 197 méter magas pécsi torony az 535 méter magas Misinán áll. Az átadásának napja 1973. április 4-re esett.  A betonalap 22 méter átmérőjű, a vastagsága 3,5 méter. A szerkezete kettős gyűrűből áll, de nem szabályos kört képez. A vendéglátóegység 72 méterre kiemelkedve várja a magaslati élményre vágyó turistákat. Az évtizedek során a baranyai megyeszékhely egyik jelképévé vált az épület. Talán nem a legszebb látvány, amit érdemes megtekinteni a városban, de nélküle már nagyon furcsa lenne a hegytető.


- Statikai gondokat okozna a komoly beavatkozás?

- Erősen feltételezhetően elbírná a tartószerkezet a plusz terhet, bár új számításokat kellene az ügyben végezni. A gondok máshol lehetnének. Egyrészt nyilván léteznek olyan részek, amik „belógnának" a térbe, ahol akadályoznák a mozgást. De még ezt is át lehetne valahogyan hidalni. Ellenben a gépészeti egységek elhelyezésének tere sem tűnne világosnak.


- Akadnak becslése arra, milyen összegből szabadna nekilátni a műszaki varázslatnak?


- Számot nem mondanék, mert az felelőtlenségnek tűnhetne. De a mai építőipari árak mellett rengeteg nulla lenne az első számjegy után. Itt a milliárdok csak úgy röpködnének, miközben bizonytalan lenne a végeredmény. Ezzel a kérdéssel még a felvetés szintjén is felesleges foglalkozni. Ötleteket feldobni nem tilos, ám abból a temérdek forintból, amit elvinne a felvetés, számtalan hasznosabb értéket is lehetne teremteni.


A tv-torony elsődleges feladata a műsorszórás. Ezt a munkát az Antenna Hungária Zrt. végzi. De átépítéssel, mobilizálással ők nem foglalkoznak, nem a profiljuk. Az éttermi részt egy vállokozó bérli. Ők egy hasonló gazdasági kalandba egyrészt nem mennének bele, másrészt joguk sem lenne hozzá. Amúgy, a megtérülési futamidő pont addigra jönne el, mire a Nap kihűlne.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)