Újra itt a lehetőség: üresen álló önkormányzati lakásokba költözhetnek, akik vállalják a felújítást

2019. február 17. vasárnap 10:31

Újra itt a lehetőség: üresen álló önkormányzati lakásokba költözhetnek, akik vállalják a felújítást

Pécsett körülbelül ezerötszázan várnak arra, hogy önkormányzati lakásba költözhessenek. Az igénylők számára most újra megnyílik a lehetőség, hogy kedvezményes áron jussanak otthonhoz, a városháza ugyanis ismét kiírta az üresen álló ingatlanokkal kapcsolatos pályázatot. Aki vállalja a felújítást, annak a munkálatok költségének felét jóváírják a bérleti díjban.

 

Pécsett mintegy négyezer önkormányzati lakóingatlan található, ám ezek körülbelül tíz százaléka olyan rossz állapotban van, hogy lényegében alkalmatlanok arra, hogy azokban emberek éljenek.

Igény pedig lenne az albérletnél nagyjából ötödével, akár hatodával olcsóbb lakhatási lehetőségre. Ezért a városvezetés - amellett, hogy rendszeresen saját forrásból is újít fel lakásokat - időről időre lehetőséget biztosít, hogy a leendő lakó a saját költségén ruházzon be, a befektetett összeg egy részét pedig jóváírják a bérleti díjban.

Pontozzák a jelentkezőket

A pályázatokat pontrendszer alapján bírálják el a döntéshozók. Az előírások értelmében nagyobb eséllyel élhet a lehetőséggel például az, aki magasabb összegű önrészt képes felmutatni, hosszú ideje rendelkezik érvényes beadott lakáskérelemmel vagy éppen önkormányzati társaságnál dolgozik. Ezek mellett magas pontszámmal „jutalmazzák", ha a kérelmező büntetlen előéletű.

Mint azt lapunk megtudta, a városháza újra kiírja az üresen álló, műszakilag felújításra szoruló önkormányzati lakásokkal kapcsolatos pályázatot. Erre a már érvényes bérbevételi kérelemmel rendelkezők, vagy szociális helyzetük alapján bérleti jogviszonyban állók jelentkezhetnek, amennyiben vállalják, hogy az előírt felújításokat saját költségükre elvégzik.

A nyertes pályázókkal a város egy évre szerződést köt, ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a vállalt munkával végezzenek. Ha ez megtörtént, új, a korábbinál kedvezőbb díjat tartalmazó megállapodás születik. A lakásra költött összeg ötven százalékát, de legfeljebb 1,5 millió forintot a bérlő lényegében lelakhat az ingatlanban, melyet a fizetendő díjban írnak jóvá.

A megállapodással a lakó és a város is jól jár. Előbbi egy jó műszaki állapotban lévő ingatlanba költözhet be, a lakbér pedig töredéke egy albérletért kért összegnek. Az önkormányzat használható lakásállománya gyarapodik, illetve az üresen álló ingatlan közüzemi költségeit sem kell már fizetnie a városnak a beköltözést követően.

A kiírás alapján feltétel, hogy a pályázó rendelkezzen legalább 700 ezer forint önerővel. A szükséges dokumentumokat február 25-én, 17 óráig lehet benyújtani az önkormányzat Lakásgazdálkodási Csoportjánál (Kossuth tér 3.). Ugyanitt ügyintézési időben további információ kapható a lehetőséggel kapcsolatban.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com