Új út épül a Mecsekoldal és a belváros között - Ja, és nem bontják el a strandot

2018. április 13. péntek 17:07

Új út épül a Mecsekoldal és a belváros között - Ja, és nem bontják el a strandot

Ahogy arról korábban több módon is hírt adott a Pécsi Városháza, egy új, a belváros és a Mecsekoldal között futó összekötő út megépítése indul meg Pécsett. A tervezés során fontos szempont volt, hogy egy létesülő új funkció ne más, már meglevő funkciók helyett, hanem azok megtartása mellett jöjjön létre. Így továbbra is lesz kutyafuttató a Rókus-dombon, s a strand látogathatósága sem szenved csorbát.  

A Petőfi Sándor utca és a Kodály Zoltán utca körforgalmi találkozása és a Bálicsi út között megépítendő új úttal egy legalább három évtizedes probléma oldódik meg több tízezer pécsi érdekében.

Az elmúlt évtizedekben a gépjárművek számának növekedését, a Mecsekoldal beépítettségének növekedését nem tudta követni a környék úthálózata. A városrészben komoly a gépjárműállomány: míg a hazai átlag 300 autó 1000 főre vetítve, a Mecsekoldalban a nyugat-európai szinten van mindez, azaz minden ezer emberre 500-600 autó jut. Ez a tény is mutatja, hogy a forgalmi fejlesztésekre szükség volt.

A beruházás kapcsán konszenzusos döntést hozott a pécsi önkormányzat korábban, az útfejlesztés szükségessége komoly támogatást kapott minden politikai oldal irányából.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy egy létesülő új funkció ne más, már meglevő funkciók helyett, hanem azok megtartása mellett jöjjön létre. Ez azt jelenti, hogy Rókus-domb jelenlegi funkcióinak egyike sem fog csorbát szenvedni az út megépítését követően.

A beruházás során érintett a Pécsi Tudományegyetem strandja, amely fontos rekreációs szerepkört is betöltő szolgáltatást is nyújt szezonálisan.

Ennek a funkciónak a megtartása legalább olyan fontos szempont mint az új út létesítése, így az útépítés a medencéket nem érinti, ellenben érinti az azoktól attól délnyugati irányban található röplabda pályát, amit a beruházás során visszapótol az önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel egyeztetett helyszínen a strand területén.

A strand nyitását semmi sem fogja akadályozni, sem idén, sem a jövőben.

A beruházás érinti a Rókusdombon korábbban létesült és sokak által igénybe vett kutyafuttató területét. Ennek a funkciónak a visszapótlása is meg fog történni a beruházással párhuzamosan a Rókus domb területén.

 


Az útépítés részeként kétoldali járda, csapadékvíz elvezető rendszer és közvilágítás is ki fog épülni.

Az új útszakaszon két helyen lesz gyalogátkelőhely. Egy a körforgalom északi ágában, egy pedig a Damjanich utca kereszteződésénél.

Az út a személygépkocsi forgalmat bonyolít csak a tervek szerint. A 37-es járat továbbra is az Édesanyák útját érintve fog haladni.

A szociális otthon előtti parkoló a jelenlegi formájában üzemel tovább.

A művészeti iskolához érkezők gyalogátkelőkön közelíthetik meg az intézményt.

A Pécsi Városháza bízik abban, hogy ősszel egy olyan megújult területe lesz Pécsnek a Rókus-domb, amely megőrizte eddigi értékeit és egy új fontos funkcióval a környező területek mindennapi életét is jobbá teszi.

 

Forrás: Pécsi Városháza