Új akváriumot kapott Coca, a Pécsi Állatkert malacképű teknőse, megszabadult a társbérlőktől

2019. március 23. szombat 14:47

Új akváriumot kapott Coca, a Pécsi Állatkert malacképű teknőse, megszabadult a társbérlőktől

A Víz Világnapja alkalmából a Pécsi Állatkert egyik különleges állata, Coca a kétkarmú teknős új akváriumot kapott. A malacképű teknős, amely a fővárosi állatkerten kívül, egyedül a Pécsett látható, eddig ázsiai halakkal élt együtt, de az állatkert dolgozói a látogatók javaslatainak hatására úgy döntöttek, hogy egy teljesen új helyre költöztetik. A szárazföldi és vízi élőhelyek bemutatására is alkalmas, 2500 literes akvárium megépítését a Tettye Forrásház Zrt. támogatta, több mint 2 millió forinttal. 

 

Coca a kétkarmú teknős eddig párjától külön, ázsiai halakkal együtt úszkált, most azonban egy másik édesvízi teknőssel költözik össze új akváriumába. A két állat különlegessége, hogy sós vízben is megélnek.

- A kétkarmú teknősünk, Coca, eddig egy olyan akváriumban lakott, amely az ő élőhelyének teljesen megfelelt, de a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, mintha szűk helyen tartottuk volna az állatot. Erről persze szó sem volt, de szerettünk volna mind a látogatóinknak, mind pedig az állatnak a kedvébe járni, így egy olyan 2500 literes akváriumba helyeztük át, ahol a vízi- és szárazföldi életvilágot is be tudjuk vele együtt mutatni - mondtaSiptár Dávid Pécsi Állatkert igazgatója.

Az akvárium megépítését az idén tíz éves Tettye Forrásház Zrt. támogatta.

A pécsi vízszolgáltató vezérigazgatója, Sándor Zsolt az akvárium bemutatása után elmondta: bár Pécs környezetében több olyan vízadó réteg van, ahol több száz, több ezer éve elraktározott vízkészletek állnak rendelkezésre, szükség van egy olyan vízszolgáltatóra, ami a háztartásokhoz el is juttatja a friss vizet. Az ilyen projektekkel - mint az akvárium létrehozásának támogatása - pedig fel tudják hívni a víz fontosságára a figyelmet - tette hozzá az igazgató.

- Számunkra kitűnő lehetőség, hogy az állatkertben található vízi élőhelyeken és állatokon keresztül is tudjuk hangsúlyozni a víz fontosságát - mondta Sándor Zsolt Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója.

Decsi István, Pécs alpolgármestere az akvárium bemutatóján hangsúlyozta: a Pécsi Állatkert kiemelt turisztikai attrakció a városban, ami négy évvel ezelőtti újjáépítése után is folyamatosan képes új látnivalókkal bővülni.

- Négy éve készült el az új állatkert, több mint 1.7 milliárd forintos beruházásból és úgy gondolom, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen olyan élményt nyújt a családoknak, gyerekeknek, amit máshol a régióban nem találnak meg. Ez a fejlesztés pedig nem állt meg, tavaly 70 millió forintból egy oktatási program is elindult itt, ami több mint 13 ezer diákot érint a megyében - tette hozzá Decsi István.

Coca és párja új akváriumát a Víz Világnapján adták át, amit március 22-én tartanak világszerte, de az állatkert egész hétvégén vizes programokkal készült a látogatóknak.

EQM