Ugyehogy nem tudta: van még talált tárgyak osztály - itt már ló, szalonna, és zokni is gazdára lelt

2013. április 20. szombat 19:11

A pécsi önkormányzat Kossuth téri épületében adhatják le a becsületes megtalálók a talált tárgyakat. Az évek során számos olyan érték került így a hatósági főosztályhoz, amelyekért korábbi tulajdonosaik nem jelentkeztek. Dr. Horváth Endre főosztályvezető szerint a legkülönlegesebb esetek közé tartozik, amikor egy lovat adtak le a hivatalban (!), de egy szilveszter délután aktatáskában bevitt szalonna-, hagyma- és kolbászadagot sem mindennap veszítenek el (és találnak meg).

- A leggyakoribb tárgyak közé tartoznak a személyi okmányok, hatósági iratok, bankkártyák, slusszkulcsok, kerékpárok, mobiltelefonok, karórák, szemüvegek, aktatáskák, pénztárcák - sorolta munkatársunknak dr. Horváth Endre, az önkormányzat hatósági főosztályának vezetője.

Hozzátette, néha különleges, „extrém" tárgyak is landolnak a hivatalban. Volt, aki tusfürdőt, testápolót hozott, akadt olyan megtaláló is, aki 50 darab fél pár férfi cipőt adott le a talált tárgyak osztályán, de volt példa gazdáját kereső műfogsorra, egy alkalommal szilveszter délután pedig aktatáskában hoztak be szalonnát, kolbászt és hagymát. Megtörtént, hogy még egy lovat is leadtak az illetékeseknek - igaz, ez még a hatvanas években történt.

Jelenleg egy több mint ötvenéves - azaz a 18/1960. (IV.13.) számú - kormányrendelet szabályozza a talált tárgyak tekintetében követendő eljárást.

- A jegyzőkönyv felvétele során a megtaláló nyilatkozik arról, hogy igényt tart-e a talált tárgyra, amennyiben annak jogos tulajdonosa három hónapon belül nem jelentkezik. Személyi okmányok esetében lehetőség szerint telefonon értesítjük az ügyfelet, hogy hol veheti át az elvesztett iratait. Ha azonban a tulajdonos nem jelentkezik, értesítjük a megtalálót a tárgy átvételére, hiszen a korábban jegyzőkönyvben felvett nyilatkozat alapján a megtaláló igényt tarthat rá. Egy év után - a tulajdonjogot megszerezve - pedig el is idegenítheti azt - mondta az osztályvezető.

Horváth Endre elmondta azt is, hogy amennyiben a megtaláló az elvesztett tárgyra nem tart igényt, akkor a tárgytól függően igyekeznek megszabadulni tőlük. Például a kerékpárokat elajándékozzák egy óvodának vagy egy szociális otthonnak. A talált pénzek ugyanakkor az önkormányzat bevételi számlájára kerülnek.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva