Tűzoltóbemutatót tartottak a Hauni Családi Napon

2017. szeptember 20. szerda 13:30

Tűzoltóbemutatót tartottak a Hauni Családi Napon

A Mecseknádasdi Önkéntes Kiemelten Közhasznú Tűzoltó Egyesület felejthetetlen élménnyel gazdagította a Hauni Családi napot.

Szombaton gyerekzsivajtól volt hangos a Hauni Családi Nap. A gyerekek legnagyobb örömére a Mecseknádasdi Önkéntes Kiemelten Közhasznú Tűzoltó Egyesület kitelepülésével gazdagította a programokat. A rendezvényen az önkéntesek konyhatűz imitáció keretében ismertették meg a közönséggel az égő étolaj veszélyeit, annak helyes oltási technikáját. Megmutatták azt is, milyen, ha helytelen eszközt választunk az égő olaj oltásához: ha vízzel próbáljuk eloltani a lángokat, hatalmas lángcsóva keletkezik, amely hamar lángba boríthatja az egész konyhát. A helytelen oltás bemutatója során egy konyhát szimbolizáló fabódét gyújtottak meg - majd oltottak el „C" sugár segítségével -, hogy mindenki lássa, milyen nagy veszéllyel is jár, ha a meggyulladt étolajat vízzel akarná eloltani.

Folyamatos sor állt a füstsátor előtt, nagyon sok gyermek próbálta ki élőben, milyen egy füsttel teli helyiségben lenni, abban tájékozódni. A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tűzmegelőzési tevékenységéhez kapcsolódva nagyon sok hasznos tájékoztató anyaggal ismerkedtek meg a családi napra látogatók, sok felnőtt érdeklődött a szén-monoxid mérgezés megelőzésével, erdők védelmével kapcsolatban. Mindezen túl tűzoltóautó maketteket is készíthettek a gyerekek, színezhettek, rajzolhattak, ismerkedhettek a tűzoltó léttel, hivatással. Talán a legnagyobb örömet a mindig népszerű habparty adta, amelyhez szerencsére az időjárás is kedvezett.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - Fotó: Mecseknádasd ÖTE