Továbbra is kérdéses a tiszti kaszinó sorsa, de a HM már nagyon szabadulna tőle

2012. március 26. hétfő 19:27

Továbbra is kérdéses a tiszti kaszinó sorsa, de a HM már nagyon szabadulna tőle

Hosszú évek után megoldódhat a volt pécsi helyőrségi klub - vagy sokak által csak tiszti kaszinóként ismert épület - sorsa, miután a Honvédelmi Minisztérium a feleslegessé vált ingatlanjainak értékesítését irányozta elő. A Király utcában található, már évek óta üresen ásítozó, mintegy háromezer négyzetméternyi létesítmény értékét a mostani piaci körülmények között 6-700 millió forintra becsülik a szakemberek.

A két éve teljes homlokzatfelújításon átesett egykori helyőrségi klub már évek óta kihasználatlanul állt a sétálóutcában, pedig hasznosításáról még Toller László polgármestersége idején kezdődtek meg a tárgyalások az önkormányzat és a honvédelmi minisztérium között. A tárca akkoriban - zártkörű értékesítés keretében - megközelítőleg 150 millió forintért adta volna el a létesítményt, ám mégsem köttetett meg az adásvételi szerződés.

Két évvel ezelőtt, az EKF-év kapcsán újból felmerült, hogy a városé lehet az egykori kaszinó. A pécsi önkormányzat tulajdonszerzési igényeit figyelembe véve ugyanis a tárca fenntartotta annak lehetőségét, hogy a város versenyeztetés mellőzésével  megszerezhesse az épület tulajdonjogát. Nos, mindezidáig erre nem került sor.

Az épület értékbecslése jelenleg is tart. A szaktárca legnagyobb cége, a HM EI Zrt. honlapján is megtalálható ingatlanlista szerint a Király utcai létesítmény mellett a Mária u. 10. alatt található egykori sportcsarnok és nőtlenszálló (ma lakóház) is eladósorba került.

A mai gazdasági környezetben ingatlanpiaci szakértők szerint a helyőrségi klub értéke mintegy 6-700 millió forintra tehető, ám az valószínűsíthető, hogy a körülményeket tekintve nem a legjobb áron sikerül eladni az épületet - már amennyiben akad majd rá jelentkező.

Egyetért ezzel Pentz Mihály ingatlanszakértő is, aki szerint a létesítmény valós értéke akkor lenne kiszámítható, ha tudnánk, hogy mit lehetne kihozni belőle.

- Egy belváros ingatlan értéke jelenleg körülbelül az éves bérleti díj tízszerese, attól függően, hogy bérbe lehetne-e venni vagy sem. Pécsett most nagyon nehéz bérbe adni épületeket, irodákat. Egyébként is nehéz megmondani, hogy milyen célra lehetne használni a létesítményt, például kereskedelemre vagy vendéglátásra - de mindkét terület haldoklik. Nem tudom, ki lát majd benne fantáziát, mindenesetre tény, hogy rengeteg épület árválkodik üresen a belvárosban. Most minden ingatlan értéke harminc-negyven százalékkal alacsonyabb a normálisnál - mondta a szakember.

Az öt épületet magában foglaló komplexum egyébként számos célra felhasználható, lakóingatlantól kezdve oktatási tevékenységen át akár kereskedelmi funkciók ellátására is alkalmas. Miután azonban helyi védelem alatt áll, átalakításához vagy felújításához az örökségvédelmi szakhatóság hozzájárulása szükséges.


H. L. B.