Tovább szívatják az utasokat: Pécs és Budapest között nyár végéig marad a vágányzár

2018. június 14. csütörtök 09:20

Tovább szívatják az utasokat: Pécs és Budapest között nyár végéig marad a vágányzár

Februárban még arról volt szó, hogy június közepéig tart a vágányzár a Pécs-Budapest vonalon Százhalombatta és Kelenföld között. Kiderült azonban, hogy augusztus 22-ig még bizonyosan szolgálatban maradnak a pótlóbuszok. Sőt, lehet, hogy még ennél is tovább.

Igencsak körülményes már hónapok óta az eljutás Pécsről Budapestre. Az erre vállalkozóknak Százhalombattán autóbuszra kell átszállniuk, a Keleti pályaudvar helyett pedig csak Kelenföldig viszik az utasokat. Továbbra is mindössze egy olyan vonatpár marad, amely közvetlenül köti össze városunkat a Déli pályaudvarral, illetve vasárnaponként egy InterCity (IC) járattal lehet eljutni Budapestre.

A Magyar Államvasutak (MÁV) korábbi közleménye szerint február 26-a és július 15-e között tartott volna a forgalmi korlátozás, ám sajnos mostanra biztossá vált, hogy ezt követően is marad a buszoztatás.

Ekkor indulnak a közvetlen járatok

Átszállás nélkül Pécsről Budapestre hétköznaponként és szombatonként az 5.53-kor induló Misina IC-vel lehet eljutni, vissza 16.55-kor indul a szerelvény a Déli pályaudvarról. Vasárnap mindössze egyetlen járat, a városunkból 7.21-kor kigördülő Misina IC esetében nem kell pótlóbuszra szállni.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a június 16-án életbe lépő nyári menetrendben „a Budapest-Keleti-Pécs viszonylatú InterCity vonatok helyett Kelenföld-Százhalombatta között továbbra is vonatpótló buszok közlekednek, Százhalombatta-Pécs között pedig vonatok".

Mindez augusztus 22-ig így lesz, de könnyen lehet, hogy még tovább, a vasúttársaság lapunknak küldött elektronikus levelében ugyanis azt írták, a beruházást várhatóan jövő tavasszal fejezik be.

Csekély vigasznak tűnik a hosszabb menetidőért és az átszállással járó kellemetlenségért cserébe, hogy a buszos pótlással közlekedő IC-vonatokra díjmentes az elővételben amúgy 180, az utazás napján 300 forintba kerülő helyfoglalás, de pótjegyet továbbra is venni kell. Az interneten megváltott elektronikus menetjegyekre pedig akár húsz százalékos kedvezményt kaphatnak az utasok, attól függően, hogy melyik járatot választják.

Palotás Péter