Török-magyar barátság? Kiakadt a szoborállításokon az egykori MDF-es képviselő, Pap András

2016. szeptember 08. csütörtök 16:26

Török-magyar barátság? Kiakadt a szoborállításokon az egykori MDF-es képviselő, Pap András

Közbotrány, történelemhamisítás. Ezek a legenyhébb kifejezések, amelyekkel Pap András minősíti azt a tényt, hogy a Kórház téren szobrot kapott a török történetíró, Ibrahim Pecsevi, illetve azt, hogy a török miniszterelnök-helyettes szerdán Szigetváron elmondott beszédét szó nélkül hagyta a magyar diplomácia. Az MDF egykori országgyűlési képviselője szerint az is több volt a soknál, hogy szerdán egy török hagyományőrző katonazenekar masírozott be a Széchenyi térre. 

A Facebookon jelentette be Pap András, hogy bizonytalan időre felfüggesztette mindenféle nyilvánosság előtti, katonai hagyományőrzéssel összefüggő tevékenységét.

Az MDF színeiben 1990-1994 között országgyűlési képviselőként dolgozott Pap András így kíván tiltakozni az ellen, hogy a Kórház téren szobrot állítottak a Pécsett a török hódoltság alatt, 1572-ben született történetírónak, Ibrahim Pecsevinek.

- Egyszerűen elfogadhatatlannak tartom, hogy életnagyságúnál termetesebb szobrot kapott Pecsevi, mégpedig egy török szervezet anyagi segítségével, s nyilván az önkormányzat jóváhagyásával. Nem egy olyan személyről van szó, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott az emberiség, a tudomány történetében - fogalmazott Pap András. - Nem zavarna, ha kapott volna például egy emléktáblát valahol, de egy ekkora szobor túlzás. Nem kívánok olyan várost képviselni a hagyományőrző egyesület tagjaként, ahol ez megtörténhetett.

A politikus a Szigetváron szerdán tartott ünnepség - ahol felavatták a Szigetvár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportot, s a Török-Magyar Barátság Parkban beszédet mondott Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes és Áder János köztársasági elnök - kapcsán is markáns véleményt fogalmazott meg.

- Áder János nagy beszédet mondott, kalapot emelek előtte. Minden mondatának, minden hangsúlyának üzenete, minden ki nem mondott szónak jelentése volt. Sem az ellenségnek, sem a vezérének nevét, hovatartozását szájára nem vette. Egyetlen szaván akadtam csak meg: az ellenség vezérét is bátornak nevezte, pedig én a bátorságnak vagy a hősiességnek semmilyen ismérvét nem tudom fölfedezni az ő személyében.

Pap András szerint ugyanakkor a török miniszterelnök-helyettes beszéde egyenesen kegyeletsértő volt.

Veysi Kaynak többek között azt mondta, „a török és a magyar azon kevés nép közé tartozik, amelyeknek sikerült a történelemben megélt ellentéteket egységgé alakítaniuk. A történelemből nem ellenségeskedést, hanem békét, testvériséget és barátságot tudtak teremteni, ehhez nagyban hozzájárult az oszmán birodalom is". A politikus szavai szerint „azokat a területeket, ahol az oszmán birodalom terjeszkedett, nem elfoglalta, nem legyőzte, hanem oda érkezett, a hódítása alá eső területeken nem tiltotta be az ott élők vallását, nyelvét és az oszmánok sohasem követtek el népirtást".

- Ez történelemhamisítás, közbotrány - szögezte le Pap András. Az pedig diplomáciai baklövés, hogy magyar részről mindezt válasz nélkül hagyták.

- Lassan úgy beszélnek a török-magyar nép barátságáról, mint a lengyelről és a magyarról. Holott köszönőviszonyban sincs a kettő, előbbi nem is létezik. Lehet, hogy egyének és szervezetek, csoportok között létezik ilyen barátság, általánosságban azonban szó sincs ilyenről. Egyébként nemcsak a török miniszterelnök-helyettes, hanem, amint arról személyesen meggyőződtem, a „mezei" török átlagpolgárok is azt gondolják, hogy a két nép között erős a barátság, s az oszmánok tulajdonképpen jót tettek Magyarországgal. Nem ugyanazt a filmet nézzük.

Pap András megjegyezte azt is, a már meglévő Szulejmán-emlékmű, s a most felavatott szoborcsoport sem méltó a várvédők emlékéhez, az egyre-másra feltűnő török jelképek szerinte kegyeletsértők, s közvetve hozzájárulnak az iszlám terjedéséhez.

Végül megjegyezte azt is, hogy a szerdán a Széchenyi térre bemasírozó török hagyományőrző katonazenekar (amelyik egyébként csütörtökön Mohácson,a sétálóutcában is koncertet adott - a szerk.), s az általuk játszott dallamok egyenesen ijesztőek, félelemkeltőek voltak, éppen a történelmi előzmények miatt.

Képünkön: Pecsevi szobra a Kórház téren.

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva