Töretlen a babaváró támogatás népszerűsége Baranyában: már 25 milliárd került a családokhoz

2020. július 02. csütörtök 16:38

Töretlen a babaváró támogatás népszerűsége Baranyában: már 25 milliárd került a családokhoz

A koronavírus-járvány sem törte meg a babaváró támogatás iránti magas érdeklődést - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tájékoztatásából. A tárca lapunk megkeresésére azt közölte, Baranya megyében nagyjából egy év alatt összesen 25 milliárd forintot igényeltek a házaspárok, a felvett összeg átlagosan 9,6 millió forint.


Tavaly július óta érhető el a családvédelmi akcióterv részeként a babaváró támogatás. A kormány döntése értelmében akár tízmillió forint hitelben részesülhetnek azok a házaspárok, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük rendelkezik minimum három év biztosítási jogviszonnyal. A szabad felhasználású kölcsön a bankfiókokban igényelhető, a folyósított összegre az állam kezességet vállal, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a pénzintézeteknek.



A hitel abban az esetben válik kamatmentessé, ha a kérelem beadását követő öt éven belül legalább egy gyermeke születik a támogatást igénylő házaspárnak, vagy ezen időszak alatt a magzat eléri a 12 hetes kort. Ekkortól nem kell a törlesztőrészleteket fizetni három éven keresztül. A második baba érkezésekor újabb három esztendőre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek esetén a fennmaradó összeget már nem kell visszaadni a banknak. A támogatás örökbefogadás esetén is kérelmezhető.

Több gyerek születik Magyarországon

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nemrég arról beszélt, az elmúlt évtizedben trendforduló jelei látszanak.
Elmondta, folyamatosan nő a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv Magyarországon. Hozzátette, csaknem hetven éve nem volt olyan kevés válás, mint tavaly, a házasságkötések száma pedig negyvenéves csúcsot döntött.
Az államtitkár kiemelte, mintegy kétezerrel több gyermek született az idei év első öt hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban.



A hitel törlesztőrészletét legfeljebb havi 50 ezer forintban, futamidejét pedig húsz évben határozták meg.

Egy rendkívül kedvező konstrukcióról van szó, nem meglepő tehát, hogy hatalmas az érdeklődés a lehetőség iránt. Megkeresésünkre az EMMI arról adott tájékoztatást, hogy a babaváró - a szerződések számát és azok összegét tekintve - a családvédelmi akcióterv legnépszerűbb támogatási formája országosan, valamint Baranya megyében is. Kérdésünkre azt válaszolták, ezzel kapcsolatban a koronavírus-járvány ideje alatt sem érzékeltek jelentős változást.

Ami a konkrétumokat illeti, Baranyában 2019. július 1., tehát a támogatási forma indulása óta összesen nagyjából 25 milliárd forint értékben igényelték a babavárót. Mint megtudtuk, a megyében átlagosan 9,6 millió forintot vettek fel a családok.

A jelenlegi szabályok alapján az igénylések 2022. december 31-ig adhatók le.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com