Több száz kutyást ellenőriztek a közterület-felügyelők, a renitensek megúszták figyelmeztetéssel

2017. október 11. szerda 08:50

Több száz kutyást ellenőriztek a közterület-felügyelők, a renitensek megúszták figyelmeztetéssel

Véget ért az egyhetes kutyás razzia. A közterület-felügyelők múlt héten fokozottan ellenőrizték Kertvárosban és Uránvárosban, hogy az ebek tartása, illetve sétáltatása a szabályoknak megfelelően történik-e. Mint megtudtuk, a gazdik mintegy tíz százalékát kellett figyelmeztetni, de büntetéseket ezúttal nem osztottak ki. 

Sajnos még mindig akadnak olyanok Pécsett, akik póráz nélkül sétáltatnak kutyát,  illetve, akiknek a kedvencük által otthagyott „kupacot" nincs gusztusuk, netán kedvük felszedni a földről.

A rendszeres panaszok miatt is döntött úgy a Pécsi Közterület-felügyelet, hogy október első hetében kiemelten figyelik a kutyásokat Kertvárosban és Uránban.

Märcz János, a szervezet vezetője lapunk érdeklődésére közölte, öt nap alatt nagyjából kétszázötven kutyást ellenőrizték. Ahogy az várható volt, a razzia előzetes bejelentése ellenére találtak renitenseket.

Nem érdemes kockáztatni

Ugyan a közterület-felügyelők ezúttal nem szabtak ki bírságot, a jövőben egyáltalán nem biztos, hogy ilyen vajszívűek lesznek a szabályszegő ebtartókkal. Akit például póráz nélküli sétáltatáson kapnak, netán játszótérre engedi be kutyáját, minimum öt, de szélsőséges esetben akár 150 ezer forint megfizetésére is kötelezhetik.

- Huszonhárom főt figyelmeztettünk, ők póráz nélkül vezették az ebeket. Helyszíni bírságot nem szabtak ki a kollégáim, de nem is ez volt a célunk, sokkal inkább a figyelemfelhívás.

Hozzátette: összességében elmondható, hogy együttműködőek voltak a gazdák, a kutyapiszkokat összeszedték, a figyelmeztetés után pedig a póráz nélkül sétáltatott ebeket megkötötték.

A közterület-felügyelők úgy tapasztalják, javuló tendencia figyelhető meg, egyre több a következetes, felelős ebtartó városunkban. Bízni lehet abban, hogy a figyelemfelhívásoknak köszönhetően a renitensnek számító tíz százalék is rövid időn belül változtat szokásain.

Az egyenruhások természetesen - ha nem is fokozottan - , de a jövőben is figyelik az uránvárosi és a kertvárosi kutyásokat. Sőt, ezzel kapcsolatos kérdésünkre Märcz János elárulta, a múlt heti akciót további ilyenek követik majd.

- Fokozott figyelmet fordítunk majd a keleti városrészre, a belvárosi kéregetőkre és a zöldterületek rendeltetésszerű használatára, hogy csak pár példát említsek - ismertette a terveket.


Képünk
illusztráció. 

Palotás Péter