Több mint egymilliárdos iskolafelújítás kezdődik Mohácson

2020. július 27. hétfő 14:34

Több mint egymilliárdos iskolafelújítás kezdődik Mohácson

Jövő szerdán az alapkőletételi ünnepséggel megkezdődik a Széchenyi István Általános Iskola teljes, a Brodarics iskola részleges felújítása. A pályázati és kormányzati többletforrásból összesen mintegy egymilliárd-százötvenmillió forintból megvalósuló beruházás jövő novemberre fejeződik be. 

 

 

A rendszerváltás utáni évtizedek legnagyobb szabású iskolafelújítási munkálatai kezdődnek meg hamarosan Mohácson: a tankerületi központ közlése szerint jövő szerdán tartják az alapkőletételi ünnepséget, ami után már a munkásoké lesz a terep.

A projekt eredeti, teljes műszaki tartalma megvalósítása érdekében pályázati és kormányzati többlettámogatást kapott, így összességében több mint egymilliárd-százötvenmillió forintból valósul meg a Széchenyi iskola átfogó felújítása és bővítése, valamint a Brodarics iskola részleges felújítása.

Mindez több mint hétszáz, Mohácsról és a környező településekről oda járó tanulót érint.

A Mohács Térségi Általános Iskola székhelyén, a Széchenyi István Általános Iskolában a meglévő főépület teljesen megújul: a tetőzetet és a régi nyílászárókat korszerűekre cserélik. A termeket és a folyosókat kifestik és új padlózatot is kapnak, a fűtést korszerűsítik.

A „kis tornaterem" teljesen megújul, új szárny épül annak déli és északi oldalán, ahol új közösségi tereket, termeket alakítanak ki.

A meglévő épület új bejárattal, aulával, és portaszolgálattal gazdagodik.

Látványterv: az iskola udvara, az új bejárati oldalról (színpad, lépcsők) a kis tornaterem felé tekintve.

Az új udvari bejárat előtti lépcsőzetet pedig úgy építik át, hogy az rendezvénytérként is működhessen. Az udvart is teljesen felújítják, új burkolatot kap, megszépülnek a zöldfelületek és utcabútorokat helyeznek ki.

Ezzel egy időben, az MTÁI Brodarics István iskolájában a salakpálya megújul és új gumiburkolatú futópályát alakítanak ki. Korszerű természettudományos szaktanterem létesül energiablokkok elhelyezésével. Az épület tantermeit itt is kifestik és mindkét iskolában vásárolnak majd új bútorokat és taneszközöket.

A tankerület közlése szerint - egyeztetve az érintett szülőkkel -, a Széchenyi iskolában tanuló gyerekek Mohácson más intézményekben tanulnak majd az új tanévben, a Brodaricsban viszont a felújítás alatt is zavartalan lesz az oktatás.

Címlapképünkön: a felújítást követően a Széchenyi István Általános Iskola látványterve, a bővítménnyel együtt.

M. B.