Több embert is póráz nélkül sétáltatott kutya harapott meg a napokban Kertvárosban

2019. február 08. péntek 10:44

Több embert is póráz nélkül sétáltatott kutya harapott meg a napokban Kertvárosban

Kétségbeesetten és felháborodottan kereste a közösségi oldalon egy férfi annak a kutyának a gazdáját, amely megharapta őt, hiszen nem tudhatta, hogy az eb megkapta-e a szükséges oltásokat. Pár nappal korábban szintén hasonló sérülés történt Kertvárosban. Utóbbi eset elszenvedője szerint sokat felelőtlenül, póráz nélkül sétáltatják még az agresszív négylábúakat is.

 

Egy harci eb harapta meg egyik olvasónkat, aki kérte, hogy nevét ne említsük a cikkben. A férfi munkatársunknak felidézte, a napokban kutyáját sétáltatta a Nevelési Központ környékén, amikor látta, hogy nem messze tőlük - egy nem elkerített részen - két másik állat játszik egymással. Ugyan próbálta elkerülni őket, de az egyik kutya odament hozzájuk, és bár a gazdája mondta, hogy „nem bánt", az eb megharapta a pórul járt férfit.

Az internet segítségével sikerült kideríteni, hogy kiről lehet szó, hiszen az illető rendszeresen póráz nélkül sétáltatja kutyáját a kertvárosi közterületeken. Olvasónk feljelentést tett az eset kapcsán.

Egy másik pécsi férfit hasonló támadás ért a napokban, ő a közösségi oldalon kereste az ebet, illetve annak tulajdonosát, félő ugyanis, hogy az állat nem kapta meg a szükséges oltásokat.

A jogszabályi előírások értelmében a kutyáját mindenki csak felügyelettel engedheti közterületre, illetve nem hagyhatja kóborolni. A potenciálisan veszélyes ebeket szájkosárral szabad sétáltatni, a településeken pedig pórázon kell vezetni a blökiket, ez alól kizárólag a külön kijelölt részek képeznek kivételt.

- Rendszeresen ellenőrizzük a kutyásokat, figyelmeztetéstől, bírság és feljelentés is történhet, ha valaki megszegi a szabályokat. Gyakran szervezünk „akciókat", különös figyelmet fordítva a sűrűn lakott részekre és a belvárosra - fogalmazott Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.

Az ellenőrzések során nemcsak azt figyelik, hogy az ebeket pórázon sétáltatják-e, hanem azt is nézik, hogy a gazdák összeszedik-e a kutyapiszkot.

Szabálysértés esetén - legyen szó akár a póráz vagy a szájkosár hiányáról - bírságolhatnak is a közterület-felügyelők, ennek összege ötezertől százötvenezer forintig terjedhet. Märcz János hangsúlyozta, elsődleges céljuk nem a pénzbírság kiszabása, sokkal inkább a figyelemfelhívás az előírások betartására.

Úgy tapasztalja, ugyan találkoznak renitens emberekkel, de összességében egyre több a felelős kutyatartó a városban.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com