Téli rezsicsökkentés: december 15-ig vehetik át a tüzelőanyagot az érintettek

2019. január 10. csütörtök 18:30

Téli rezsicsökkentés: december 15-ig vehetik át a tüzelőanyagot az érintettek

Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly október 15-ig lehetett beadni az igénylőlapokat azoknak a háztartásoknak, amelyek azért nem részesültek a téli rezsicsökkentésből, mert az adott ingatlan nem csatlakozik a gáz- vagy távhőhálózathoz.  Pécsett 1375, Mohácson 1039 jogosulttól érkezett ilyen dokumentum. A támogatást december 15-ig úgynevezett természetbeni ellátásként kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy tizenkétezer forint értékű tüzelőanyagot vehetnek majd át az érintettek.

 

Az előírásoknak megfelelően továbbították az önkormányzatok a Belügyminisztérium részére a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatosan benyújtott igényeket.

Mint ismert, a kormány határozata értelmében az év első felében 12 ezer forintot írtak jóvá a gáz-, valamint a távhőszámlákon, a segítségből azonban akkor a fával, brikettel vagy például szénnel fűtők nem részesültek. Egy későbbi döntés alapján nekik 2018. október 15-ig volt lehetőségük beadni az igénylőlapokat a helyi önkormányzatokhoz.

A téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos kormányhatározat alapján Pécsett 1375 háztartás juttatta el a szükséges dokumentumot. Közülük 1042-en tűzifával, 150-en PB-gázzal, 105-en brikettel, 74-en szénnel fűtenek, 2-2 ingatlant pedig fűtőolajjal, illetve tartályos gázzal melegítenek.

Ennyit kapnak más baranyai települések

A kormány döntése értelmében - az önkormányzatokhoz beérkezett igényeket figyelembe véve - a mohácsiak összesen csaknem 12,5 millió forintos támogatásban részesülnek. Komlóra több mint 13,3 millió, Siklósra nagyjából kilenc-, Szigetvárra 13,7 millió, Sellyére pedig majd' hétmillió forint érkezik.

Hasonló arányok vannak Mohácson is. A Duna-menti városban egészen pontosan 1039 fő nyújtott be támogatási igényt a téli rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Közülük 868-an tűzifát használnak, pellettel, brikettel 57-en, PB-gázzal 69-en, szénnel pedig 45-en fűtenek. 

A Belügyminisztérium a településektől kapott igényeket összegezte, majd ennek alapján a kormány elkülönítette a támogatáshoz szükséges forrást. Az állam országosan csaknem 4,5 milliárd forintot fordít a célra, ebből a pécsi jogosultak összesen 16,5 millió forintos segítségben részesülnek.

Az önkormányzatok a tüzelőanyagokat forgalmazó vállalkozásokkal szerződést kötnek. Az előírások értelmében a fűtőanyag átvételére legkésőbb 2019. december 15-ig kell biztosítani a lehetőséget. A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a termékek ellenértékét az idei esztendő utolsó napjáig kapják meg az értékesítést végzők. 

A kabinet döntése alapján az önkormányzatok a helyi viszonyok alapján határozzák meg a kiosztás módját, ennek kidolgozása még folyamatban van.

Fontos információ, hogy a tizenkétezer forintos támogatást szállításra nem használhatják fel az érintettek.

 

Képünk illusztráció.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com