Tavasszal már ismét vásárolhatunk a teljesen felújított uránvárosi piacon

2019. február 11. hétfő 13:47

Tavasszal már ismét vásárolhatunk a teljesen felújított uránvárosi piacon

Befejeződtek a munkálatok a Hajnóczy utcai piacon, jelenleg az ilyenkor szokásos átadás-átvételi procedúra zajlik, ami várhatóan még egy-két hónapot vesz igénybe. Május végéig a környéken még zajló egyéb építkezések is befejeződnek.

 

Tavaly áprilisban kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok az uránvárosi Hajnóczy-piacon.

Az összességében mintegy 500 milliós beruházás során teljesen megújult a létesítmény, valamint a piac környéke is átalakult, a Bihari János utcától egészen a Laterumig, ahol parkolókat és új zöldfelületeket is kialakítanak.

Merza Péter, a beruházást koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a piac és környezete két pályázat keretében újul meg, a piac két új épületének és a csarnoknak jelenleg a használatbavételi engedélyezése zajlik. Az úgynevezett zöld város pályázat révén került sor a Hajnóczy és Bihari utcákban a munkálatokra, amelyek várhatóan májusban fejeződnek be.

Az uránvárosiak kérték

A piac fejlesztését a helyiek kérték a városvezetéstől, hiszen mint azt az Uránváros Konzultáció eredményei is mutatták, a válaszadó ezer uránvárosi család közel kétharmada szerette volna a piac modernizálását, a helyi termékek előnybe hozását. A megvalósításhoz érkezett támogatás teljes egészében vissza nem térítendő, ráadásul önerő sem kellett hozzá, így a városnak nem kerül pénzébe a hamarosan befejeződő beruházás.

Hozzátetette, a piac megnyitásához kivitelezői munka már nincs hátra, tehát mindennel elkészültek, így a használatbavételi engedély megszerzését követően visszaköltözhetnek a bérlők és megnyithat a létesítmény.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tavasszal, várhatóan legkorábban egy, legfeljebb két hónapon belül a piac ismét üzemelhet, a konkrét időpont attól függ, hogy mikor lesz meg az engedély, illetve mikor tudnak visszaköltözni a bérlők, s nekik mennyi időbe telik újra elindítani a boltjaikat.

Addig azonban még sokadminisztrációs teendő van, a városnak szerződést kell kötnie a Pécsi Vagyonhasznosítóval az üzemeltetésre, majd nekik a bérlőkkel. Ezt követően pedig minden üzletnek üzemelési engedélyt kell kérnie az új helyre.

A türelem viszont ebben az esetben is kifizetődő, mind az árusoknak, mind a vevőknek.

A megvalósított fejlesztések eredményeként a piac teljes területét felújították, korszerűsítették az ezer négyzetméteres, fedett csarnokot. Az árusítóhelyeket, WC-ket, mosdókat is rendbe tették.

A csarnok és környéke mellett a Hajnóczy utca egésze is megújul, a Bihari János utcától egészen a Laterumig: parkolókat és új zöldfelületeket is kialakítanak, ezek a munkák még jelenleg is tartanak.



M. B. - Fotó: Dittrich Éva