Szirtes Béla és Sallay Árpád bányamérnökök kapták idén a Tüke-díjat

2012. január 21. szombat 19:30

Szirtes Béla és Sallay Árpád bányamérnökök kapták idén a Tüke-díjat

Szirtes Béla és Sallay Árpád aranyokleveles bányamérnököknek ítélték idén a Tüke-díjat; a tősgyökeres pécsiek által létrehozott Tüke Alapítvány és a Polgári Kör Pécs Egyesület elismerésével járó oklevelet és Zsolnay-kerámiát szombaton adták át a pécsi székesegyházban tartott ünnepségen. 

Szirtes Bélát, a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány tiszteletbeli elnökét és Sallay Árpádot, ezen alapítvány elnökét a bányászati hagyományok megőrzésére irányuló tevékenységének elismeréseként tüntették ki. Mindketten meghatározó egyéniségei a tíz éve működő szervezetnek, és társadalmi munkában fáradoznak a helyi szén-, valamint uránbányászat emlékeinek megörökítésén. 

A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI AZ ÁTADÓN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT!

A Pécsi Bányászattörténeti Alapítványnak köszönhetően hatvanegy emléktábla, illetve emlékkő tanúskodik a bányászat eredményeiről és őrzi ezen iparág kiemelkedő képviselőinek neveit.

A szervezet hagyományőrző tevékenységét dicséri, hogy az egykori bányásztelepüléseken a hajdani műszakváltás időpontjában egyszerre megszólaló toronyzene emlékeztethet a bányamunkára és a bányamunkásokra. Emellett jelentős az alapítvány szakirodalmi és könyvkiadói tevékenysége, amelyből az utókor megismerheti a mecseki bányászat történetét, a szén- és uránbányászat érdekes epizódjait.

Az alapítvány által múzeumokban, kultúrtermekben szervezett időszaki kiállítások pedig sokaknak adtak és adnak betekintést a bányászat embert próbáló, mindennapi tevékenységébe. A szervezet eredményeit szerény anyagi eszközökkel, állami pénzügyi támogatás nélkül, néhány elkötelezett szakember munkája révén érte, éri el.

A Tüke-díjat pécsi polgárok szavazatai alapján azok nyerhetik el, akik példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a baranyai megyeszékhely fejlődéséhez, értékeinek megőrzéséhez, a hagyományok ápolásához.

A Tüke Alapítványt 1997-ben hozták létre annak érdekében, hogy összefogja a városért önként tenni kész, családjukat tekintve több generáció óta Pécshez hű embereket.

A tüke a szőlőtőkéből eredő pécsi kifejezés, amely azokra vonatkozik, akik már legalább három generáción át Pécsett élő család sarjai, és szőlőt is művelnek a környéken.

A díjat idén kilencedik alkalommal adták át.


Képünkön Szirtes Béla (balra) és Sallay Árpád a díjakkal a kezükben.

Forrás: MTI - Fotó: EQM/Dittrich Éva