Szili: a virtuális erőmű már a hatodik legnagyobb magyarországi erőmű

2019. április 10. szerda 19:10

Szili: a virtuális erőmű már a hatodik legnagyobb magyarországi erőmű

Az energia-megtakarításból "épített" virtuális erőmű jelenleg már Magyarország hatodik legnagyobb erőműve, a jövőbeni cél pedig, hogy a második legnagyobb erőmű legyen a paksi után - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szerdán, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) rendezett kerekasztal-beszélgetésen. 

 

 

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke és a tíz éve elindított Virtuális Erőmű Program (VEP) védnöke a környezettudatosság fontosságát is hangsúlyozva közölte: minden megyében elindítják a programot.

A programhoz csatlakozott vállalatok, önkormányzatok, iskolák energia-megtakarításai adják össze a virtuális erőmű "teljesítményét", amely gyakorlatilag kiváltja egy valódi erőmű létrehozását.

Az eseményen az energiatudatosság és -hatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések érdekében közös szándéknyilatkozatot írt alá mások mellett a PTE, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., a pécsi önkormányzat, a Pécsi Egyházmegye, egyúttal letették a Baranyai Virtuális Erőmű Program alapkövét is.


MTI - Fotó: PTE