Szenzációs felvétel: egy vadmacska került lencsevégre a Mecsekben!

2020. június 17. szerda 09:32

Szenzációs felvétel: egy vadmacska került lencsevégre a Mecsekben!

A vadmacska az egyik legtitokzatosabb életmódú emlős hazánkban. Félénk természete, rejtőzködő életmódja miatt ritkán kerül szem elé. Most azonban sikerült egy vadkamera megörökített egy példányt a Mecsekben, közölte a nemzeti park. 

 

Azt írták, a természetvédelmi terepmunka során sok-sok év alatt is csak egy gyors villanás, amit láthatunk belőle. Esetleg a szaporodási időszakban kóborló kandúrok közül egy-egy szerencsétlenül járt, elütött példány kerül kézre. 

 

 Leginkább a kivadult, vagy kalandozó házi macskákat pillantjuk meg helyettük, melyek nappal is előszeretettel járnak a természetben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nemrég kapcsolódott be egy nemzetközi kutatásba, melynek keretében több területen is, kihelyezett kameracsapdákkal gyűjtik az adatokat az adott élőhely emlőseiről.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívébe is került egy ilyen kameracsapda, mely hónapok óta készíti az előtte elhaladó állatokról a felvételeket.

Sorra került már gímszarvas, őz, vaddisznó, róka, nyest, borz, mókus, házi macska. A júniusi kameraellenőrzés viszont meghozta az áhított eredményt.

Egy májusi éjszakán vadmacska sétált el a kamera előtt. Természetesen genetikai vizsgálat nélkül (házi macskával való hibridizáció miatt) nem lehet 100 százalékosan kijelenteni, de a képeken jól látszó jellegzetes farokmintázat alapján az állat vadmacskának határozható.

Forrás: DDNP - Fotó: Völgyi Sándor