Szellemjárta helyek, elhagyatott épületek: horrorfilm készítésére pont alkalmasak

2016. november 02. szerda 15:26

Szellemjárta helyek, elhagyatott épületek: horrorfilm készítésére pont alkalmasak

Bár a Magasház már eltűnt, Pécs így is tele van romos, elhagyatott épületekkel. A pécsi Kajsza Dániel többen is járt már, és izgalmas tervei vannak  velük.

Ha valaki szereti a sötét, elhagyatott helyeket, talán még horrorfilmet is készíthetne, Pécs omladozó épületei között biztosan talál megfelelőt. Kajsza Dániel megmutatott pár helyet a Pécsi Újság.hu munkatársának, ahol már volt szerencséje képeket készíteni és tervei között szerepel egy bizarr horrorfilm készítése is.

Ott van például az A/1 laktanya a Budai vámtól ötszáz méterre, ami a sorkatonaság megszüntetéséig működött. Mára már romokban hever, de Dániel szívesen jár oda fotózni. Tűzoltók gyakorlatoznak néha ott, amúgy mások meg lassan szétlopják.

Pécsbányán áll a Széchenyi-akna, amely műemlék és magánkézben van. Emiatt ezt a helyet őrzik is, így oda nem lehet bejutni. A közelben található a Pécsbányai Kórház romhalmaza is, amit szintén őriznek. A kórházhoz el is jutottunk a beszélgetés során, de minket is befenyített a hatalmas épület rettenthetetlen őrzője, egy nagyon aranyos kutya. Szintén a közelben rábukkantunk egy félelmetes bunkerre. Ijesztő gázmaszkok lógtak a falon és elhagyott holmik hevertek a padlón. Íme:


Az István-akna is műemléknek számít, de sok falfirkász jár oda alkotni, és a paintballosok is célba vették már a helyet. Az épület szintén romokban van, a lépcsőkre nem ajánlatos rálépni az arra járóknak, balesetveszélyes. 2016 februárjában robbantották fel az újhegyi erőművet, amely 1965-ig szolgáltatott villamos energiát Pécsnek és részben a régiónak, illetve különböző szénbányáknak.


Bár Kajsza Dániel fotósként tevékenykedik, de már eltervezett egy horrorfilmet, amit Pécsett szeretne forgatni ezekben az épületekben. Ezek az elhagyatott, sötét építmények szerinte pont alkalmasak a film megvalósításához. A történet már nagyjából megvan, de még idő kell a film elkészítéséhez. Úgy tervezi, 2020-ig szeretné elkészíteni a körülbelül egyórás filmet, amellyel biztosan sok munka lesz, de legalább az elhagyatott épületek addig sem lesznek olyan egyedül.


Pauska Petra - Fotó: Kálmándy Ferenc