Szabályozott parkolás, több hely: újabb várakozóhelyeket jelölnek ki szerte a városban

2019. február 18. hétfő 09:45

Szabályozott parkolás, több hely: újabb várakozóhelyeket jelölnek ki szerte a városban

Az elmúlt években számos helyszínen újítottak fel, illetve hoztak létre parkolókat Pécsett, idén több mint kétezer-kétszáz autóhelyet festettek fel. Utóbbi révén a járművek tárolása rendezettebbé vált, arról nem is beszélve, hogy ennek köszönhetően mintegy öt százalékkal emelkedett a férőhelyek száma.

 

Már nem ritka, hogy egy családban két autót is használnak. Az évtizedekkel ezelőtt épített hatalmas lakótelepi részeket érthetően nem ekkora járműseregre tervezték, emiatt több helyen kaotikussá vált a parkolás. A pécsi önkormányzat - a területi adottságok figyelembevételével - igyekszik bővíteni a férőhelyek számát.

A közelmúltban újabb parkolót adott át az uránvárosi Páfrány utcában Decsi István alpolgármester. Szükség is volt rá, esténként már - kis túlzással - egymásra álltak az autók a házak előtt.

Nem mindenhol a BIOKOM feladata

A városüzemeltetésért felelős társaságnál felhívták a figyelmet: a fizetős övezeten kívül a lakóingatlanok körüli közterületi várakozási problémák megoldása nem a BIOKOM feladata. Lakóházak bővítése esetén például a parkolást az adott ingatlan területén belül kell biztosítani Ha erre nincs lehetőség, közterületen csak közparkolóként hozhatnak létre várakozóhelyeket, azaz privát parkolókat nem jelölhetnek ki.

Nem ez az egyetlen ilyen beruházás: ugyanezen a szakaszon már kiépítettek 63 várakozóhelyet, a Kőrösi Csoma Sándor utcában negyvenet, a Szigeti úton pedig a leállósáv felfestésével szabályozták a közlekedést.

Erdős Réka, a BIOKOM Nonprofit Kft, sajtófelelőse lapunk érdeklődésére elmondta, a Nagy Lajos király útja felújításával, illetve építésével további 15 új várakozót jelöltek ki. A közelmúltban a kertvárosi Szabó Ervin téren 30, a Németh László utcában húsz, a Polgárszőlő utcában 15, a Diána téren 8, a Gyöngyös utcában és a Csikor Kálmán utcában pedig hat-hat parkolóhellyel bővítettek. Tavaly Kertvárosban egészen pontosan 2252 parkolóhelyet festettek fel, ennek köszönhetően ebben a városrészben öt százalékkal több autó fér el a közterületeken.

Itt azonban nem állnak meg, az Uitz Béla utcában például már terveznek egy huszonkét helyet biztosító parkolót. Ezen kívül a Nagy Lajos király útja 10-12. és a Légszeszgyár utca - Bacsó Béla utca kereszteződésénél szintén rövidesen megkezdik a kivitelezési munkákat.

- A városüzemeltetési cég ezeken kívül több helyen is vizsgálja, hogy forgalomtechnikai eszközökkel hol lehet leállósávok felfestésével a várakozást szabályozni, illetve idén is folytatja a parkolóhelyek felfestését a jobb helykihasználás érdekében - tudtuk meg Erdős Rékától.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva