Szabadnapján mentette meg az idős hölgyet, bátorságáért kitüntették a tűzoltót

2016. október 27. csütörtök 17:00

Szabadnapján mentette meg az idős hölgyet, bátorságáért kitüntették a tűzoltót

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott Horváth Tamás Kristóf tűzoltó őrmester részére.

Horváth Tamás Kristóf tűzoltó őrmester 2014. október 1-je óta tagja a hivatásos tűzoltói állománynak. Kezdettől fogva beosztott tűzoltói beosztásban látja el szolgálatát a szigetvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságon. A tűzoltó szakma iránt elkötelezett, munkáját mindig lelkiismeretesen végzi.

Horváth Tamás Kristóf tűzoltó őrmester 2016. augusztus 3-ai szabadnapján, Kaposváron személygépkocsijával közlekedett, melynek során észrevette, hogy a Kaposrétsor utca 36. szám alatti családi ház hátsó ablakán sűrű fekete füst szivárog. Azonnal megállt, és riasztotta az ott lakó idős hölgyet, aki addig még nem észlelte a füstöt.

Horváth Tamás Kristóf belépve az udvarba a villanyóraszekrény összes biztosítékát lekapcsolta, és megtudta, hogy a lakásban más nem tartózkodik. Az épületbe behatolva már a konyha és étkező helyiségek is füsttel telítődtek, és a felderítés alapján megállapította, hogy a fürdőszobában valószínűleg a mosógép gyulladhatott ki.

A helyiségbe a sűrű füst és hőhatás miatt bemenni nem tudott. A 112-es segélyhívó központba mobiltelefonomon jelezte a tűzesetet. Idő közben a szomszédtól kapott porral oltó készülékkel, folyamatos szellőztetés mellett a tűz által érintett helyiséget megközelítette és az ajtófélfa fedezékéből oltotta a tüzet, melyet sikerült lokalizálni. Az idős hölgy a történtek hatására nagyon megijedt, idegeskedett, a rosszullét határán volt, de sikerült megnyugtatni.

A kiérkező gépjárműfecskendő szolgálatparancsnokának jelentette a felderítés során tapasztaltakat és a megtett intézkedéseit. A hivatásos egység légzésvédelem mellett behatolt a helyiségbe és a még izzó, parázsló részeket kézi tűzoltó készülékkel eloltotta.

Az esemény során Horváth Tamás Kristóf tűzoltó őrmester helyes helyzetfelismerése, szakszerű beavatkozása, bátor és példaértékű helytállása akadályozta meg egy nagyobb kiterjedésű tűzeset kialakulását, ezért Bátorság Érdemjellel tüntették ki.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem