Sötétzsolozsmára várják a híveket a székesegyházba

2019. április 04. csütörtök 08:17

Sötétzsolozsmára várják a híveket a székesegyházba

Különleges, mély szimbolikus jelentést hordozó szertartáson vehetnek részt a hívek a nagyhéten a székesegyházban. A sötétzsolozsma a történelem legnagyobb eseményének megértését, a húsvét misztériumának átélését segíti. 

 

A hagyomány szerint a húsvétot megelőző három napban hangzottak el Jeremiás próféta siralmai, ezeket a sorokat imádkozzák a hívek nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton a sötétzsolozsmában.

Az elnevezés onnan ered, hogy a X. századig éjszaka végezték, illetve, hogy mire az imádságot befejezik, a templomban egy kivételével minden gyertyát eloltanak, ez adja a szertartás különlegességét és mély szimbolikus jelentését.

A háromszögletű gyertyatartón lévő 14 színes és egy fehér gyertya közül az imádságban szereplő minden egyes zsoltár és ének után eloltanak egy-egy színes gyertyát, így a végén csak a háromszög csúcsán álló fehér gyertya marad égve.

 

Az utolsó zsoltár végeztével ezt az égő gyertyát az oltár mögé viszik és elrejtik.

Végül a bűnbánati zsoltár eléneklése után előhozzák, a gyertyatartóra helyezik, majd a diakónus látványosan félbetör egy barkaágat. Az egész szertartás mély szimbolikus jelentéssel bír.

A kioltott gyertyák jelképezik Krisztus tanítványait, akik szenvedésekor elhagyták őt. A barkaág megtörése Krisztus szenvedéseinek megkezdésére utal. Az égve maradt gyertya Krisztus jelképe, aki meghalt a kereszten, de a halál nem uralkodott rajta, hiszen ragyogó fényben feltámadt.

 

A Pécsi Székesegyházban a sötétzsolozsmát április 19-én, nagypénteken és április 20-án, nagyszombaton 8.30-kor végezik a Corpus Christi kápolnában.

A nagycsütörtök délelőtti olajszentelési szentmise miatt a nagycsütörtöki imaórát elővételezve, nagyszerda este, április17-én 20.00 órakor tartják meg a székesegyház szentélyében a papnövendékek és a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa szolgálatával.

Forrás: Pécsi Egyházmegye