Sokakat varázsol el a világűr a planetáriumban, idén érkezhet a 150 ezredik látogató

2019. január 13. vasárnap 11:20

Sokakat varázsol el a világűr a planetáriumban, idén érkezhet a 150 ezredik látogató

Évtizedeken keresztül működött a Mecsek oldalában felépített planetárium, amely Magyarország első ilyen intézménye volt. A létesítményt 2004-ben bezárták, majd az épületet pár évvel később lebontották. A világűr iránt érdeklődők manapság már a Zsolnay Kulturális Negyedben lévő planetáriumban csodálhatják meg az éjszakai égbolt csodáit - várhatóan 2019-ben köszöntik a 150 ezredik vendéget. 

 

Folyamatosan növekszik a pécsi planetárium népszerűsége. Szebényi Anita, a modern digitális vetítőgéppel rendelkező intézmény koordinátora érdeklődésünkre elmondta, a látogatószám emelkedése elsősorban az osztálykiránduló csoportoknak és a városba látogató turistáknak köszönhető.



- A pécsi és környékbeliek száma stagnálást mutat. A helyiek főleg a téli időszakban érkeznek nagyobb számban, elsősorban a speciális, tematikus programokra, mint például a Csillagászati Hét, az Űrkalandos Hétvége vagy éppen a pizsamaparti és a különböző szakkörök - tudtuk meg.

A régi planetárium rövid története

1975. november 30-án avatták fel a mecseki Szőlő utcában a pécsi planetáriumot. Ezen a téren csaknem két évvel megelőztük Budapestet, a Népligetben ugyanis 1977 óta működött ilyen létesítmény, amely napjainkban Csipkerózsika álmát alussza.
A pécsi intézmény már a kezdetektől fogva népszerű volt, a legjobb éveiben több mint húszezer látogatót fogadhattak. A mecseki planetárium ennek ellenére a rossz gazdasági helyzet és az ingatlan tulajdonviszonyainak rendezetlensége miatt 1989-ben bezárt. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) aztán 1998-ban újra megnyitotta az intézmény kapuit - amelyben akkor már nem működött fűtés, a kazánt ugyanis a bezáráskor leszerelték. A planetárium 2004-ben zárt be véglegesen, pár évvel később már a jellegzetes épületet is lebontották.

Ha a tendencia folytatódik, a 2012-es nyitástól számolva 2019-ben köszönthetik a 150 ezredik látogatót a Zsolnay Negyedben található létesítményben. Ez különösen annak fényében érdekes adat, hogy a terembe egyszerre negyvenöten férnek be.

Maradva a számoknál: a vendégek mintegy 55-60 százaléka érkezik Pécsről, illetve a város környékéről, körülbelül 35 százalék a budapestiek aránya, de sokan jönnek Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyékből is.

- Szinte mindenkinek nagyon tetszik, sok a visszatérő látogató, a pécsiek mellett a távolabbi településekről is hoznak vissza osztályokat a pedagógusok. Gyakran említik pozitívumként, hogy a digitális technikát élőszavas kommentárral kombinálva láthatják, így közvetlenül a program után lehet kérdezni, és mindig az adott közönséghez igazítható az előadás - mondta a visszajelzésekkel kapcsolatban Szebényi Anita.

A planetárium munkatársai mindent megtesznek, hogy az intézmény népszerűsége töretlen maradjon. A téli akció keretében például 500 forint/fő áron kínálják a csoportoknak a jegyeket a hétköznapi előadásokra, a március végéig tartó játék során pedig római utazást nyerhetnek a látogatók.


Palotás Péter - Fotó: zsolnaynegyed.hu