Senki nem tudja, mi lesz az IH-val, ha az év végén kiürítik - GALÉRIA

2011. november 09. szerda 17:19

Senki nem tudja, mi lesz az IH-val, ha az év végén kiürítik - GALÉRIA

A belvárosi kulturális egységek zöme a Zsolnay Negyed őszi berobbanásával hivatalosan is kivonul a monumentális épületbe. A kultnegyed leendő pezsgő létének hozadéka ellenben, hogy Pécs az így létrejövő egyetlen valamirevaló gócponttal az éjszakai kikapcsolódás szempontjából ellaposodhat. Többek közt ezt kifogásolja sok fiatal, és még az is lehet, bojkottálják majd az áttelepülő Ifjúsági Ház jövőbeni programjait. Kacsányi Éva, a Kulturális Központ igazgató-helyettese azt mondta munkatársunknak, szerinte a jövőre tervezett programokkal minden áthidalható lesz. Az IH feje fölötti kérdőjelekből már csak egy marad: mi lesz a Nagy Lajos király úti épülettel?

A Pécs Holding Zrt. tulajdonában lévő épületből remélhetőleg nem kísértetház lesz, Barna Béla, a cég vezérigazgatójának elmondása szerint azonban vételi ajánlat még nem érkezett rá. A jelenlegi bérlőkkel december 31-ig állnak szerződéses viszonyban, addig van idő eldönteni, mi legyen vele.

- Tárgyalunk az épület bérleményként történő hasznosításáról is, azonban az esetleges értékesítéstől sem zárkózik el a Pécs Holding Zrt. - fogalmazott szűkszavúan a holding vezérigazgatója.

Kíváncsiak voltunk, mennyit kóstálhat az IH frekventált helyen lévő, ám kissé lepukkant épülete, ezért Pentz Mihály ingatlanszakértőhöz fordultunk. Konkrét ár elmondása szerint teljes körű felbecsülés nélkül nem adható meg, de szavaival élve „x és fél x közt van" az összeg.

- Egy ilyen speciális ingatlan értékét a jövőbeni haszna illetve a jövőbeni pénzteremtő képessége határozza meg - fogalmazott Pentz.

Barna Bélától annyit tudtunk meg, a konkrét értékesítési ár a befektetők szándékait megismerve, külső és belső értékbecslők szakvéleményére alapozva, a Pécs Holding Igazgatósága által kerül majd kialakításra, ám egyelőre nem becsültették fel az épület értékét.

NÉZZE MEG MILYEN AZ IH BELÜLRŐL, 2011 NOVEMBERÉBEN:



Az IH annak ellenére, hogy akár ósdinak is nevezhető, az egyik legkedveltebb helye a fiataloknak, akik közül sokan nehezményezik az áttelepülést. Igény főleg az éjszakai koncertekre van, amelyekre jópáran biztosan nem fognak kimászni az egykori Zsolnay gyárba - legalábbis most ezt mondják. Úgy emlegetik: „már nincs is IH".


A PK Zrt. vezérigazgatója, Árki Sándor arra a kérdésünkre, igazodnak-e a buszmenetrendek a késői koncertekhez, sokak örömére igennel felelt.

- Tervezünk a menetrendben változtatásokat. November 18-ig dolgozzuk ki erre vonatkozóan módosítási javaslatainkat, figyelembe véve a Zsolnay Negyed, a Tudásközpont és a Kodály Központ munkatársai által jelzett utazási igényeket és cégünk gazdasági lehetőségeit - tudatta.

- Mióta felröppent a költözésünk híre, a fiatalok részéről valóban érkeznek a negatív visszajelzések. Azt gondolják, nem ez a legjobb megoldás, de az intézmény egyetlen továbbfejlődési lehetősége, ha egy modernebb technikával felszerelt, tágasabb és újabb épületbe költözik. Amúgy sincs olyan nagy távolságra a Zsolnay Negyed: a belvárosból mért táv húsz perc alatt megtehető - fogalmazott Kacsányi Éva, a Kulturális Központ kommunikációs igazgatóhelyettese.

Ő azt is elmondta, a költözéstől függetlenül az IH-ban még várhatók idén rendezvények. Ilyen lesz például a december 29-re tervezett nagyszabású, délutántól hajnalig tartó „záróbuli", amelyet az Ifjúsági Házban kezdenek, és az új épületükben fejeznek be.

Mácsadi A. - Fotó: Dittrich Éva