Pécsi egyházmegyei levéltári iratok kerültek fel a netre

2018. március 24. szombat 11:44

Pécsi egyházmegyei levéltári iratok kerültek fel a netre

Immár az interneten is elérhető a pécsi katolikus egyházmegyei levéltár iratanyagának egy része: a többi között anyakönyvek, helytörténeti dokumentumok, jegyzőkönyvek váltak online hozzáférhetővé.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató kiemelte, hogy a levéltár igen gazdag iratanyaggal rendelkezik. Az egyházmegyei és a püspöki levéltár dokumentumai mellett a káptalani szövegek és a plébániák levéltári gyűjteménye is megtalálható a pécsi székesegyház melletti épületben.



Az iratok egy részét szakemberek digitalizálták az elmúlt három évben, hogy a kutatók a világhálón keresztül is hozzáférjenek a dokumentumokhoz.

Azok közül iktatókönyvek, 1895 utáni anyakönyvi másodpéldányok, az egykori egyházmegyei tanfelügyelőséghez köthető iratanyag, jegyzőkönyvek, helytörténeti dokumentumok, valamint a családfakutatásokhoz hasznos plébániai iratok - köztük keresztelési, házassági és halálozási anyakönyvek - kerültek a tárhelyre - részletezte az egyházmegye.

Kitértek arra is, hogy adat- és személyiségvédelmi megfontolások miatt az 1925 után keletkezett dokumentumok ugyanakkor nem kutathatóak.


A jelenleg elérhető állomány folyamatosan bővül - írták, hozzátéve, hogy az e-archívum szolgáltatásai bankkártyás előfizetéssel vehetőek igénybe: a felhasználók kéthetes, negyedéves és egész éves előfizetés közül választhatnak.

A levéltári iratanyagok ide kattintva érhetőek el.


Képünk a levéltári dolgozók pécsi találkozóján készült.

MTI - Fotó: Pécsi Egyházmegye