Pécsi Arcok - Frank Adél: "Rabul ejtett a város hangulata"

2008. július 04. péntek 22:40

Pécsi Arcok - Frank Adél:

Névjegy

Frank Adél ízig-vérig pécsi kötődésű művész, s amerikai tanulmányait leszámítva megszakítás nélkül él és dolgozik a városban. Első bemutatóját több mint tíz évvel ezelőtt rendezték meg. Később Budapesten, az Aulich Art Galériában tartott, s tart ma is rendszeresen divatbemutatókat. Mára a világ legnagyobb kiállításain (mint nemrégiben a párizsi Prét-à-porter Paris-n) is bemutatkozott, ebben az évben egy londoni divatbemutatót tervez.

- Hogy mit jelent nekem a város? Egyértelműen mindent. Az itteni hangulat, az illatok, az emberek, az épületek gyermekkorom óta életem részét képezik. Éppen ezért csak időlegesen, s akkor is nyomasztó honvágy mellett hagytam el Pécset - mondja Frank Adél, divattervező, akinek ruhakölteményeit már a világ legrangosabb bemutatóin is megcsodálhatta a szakma és a közönség.

Autodidakta módon sajátította el a "tudományát", mert sohasem szerette volna, hogy az élet különböző irányokba terelgesse. Mérnök édesapja, és jogász édesanyja indította el a művészi vonalon, de a szolfézs, zongora és a balett mégsem volt számára annyira vonzó. "Mindig az volt a jellemző, hogy a magam kezébe vettem a sorsomat, s a ruhakészítéssel sem volt ez másképp. Tizenöt éves korom óta magam tervezem a ruháimat, s amikor kisvártatva iparművészeti védettséget kaptak termékeim, biztos voltam benne: jó úton járok".

Első bemutatóját természetesen Pécsett, a Csontváry Múzeumban rendezhette meg még a kilencvenes évek közepén. Nem tartott sokáig, és következett Budapest, jelenleg pedig már Európa legrangosabb eseményeire is bebocsátást nyer. "A külföldi megjelenésekkel több célom van: egyrészt magyarként a hazai művészeti értékek elismertségét próbálom növelni, szeretnék megjelenni a divatfővárosok boltjaiban termékeimmel, s nem utolsósorban pécsiségemet is próbálom hangsúlyozni".

Mindig is megvoltak az elképzelései életéről, s soha nem engedte, hogy mások befolyásolják, ami valószínűleg bámulatos, 150 feletti intelligencia-hányadosának következménye. Képességeire először középiskolában figyelt fel: "Egy teszt eredménye magyarázatot adott korábbi döntéseimre, s alapvetően viselkedésemre is. Kisvártatva bekerültem a legintelligensebb embereket tömörítő Mensa HungarIQa hatszáz fős csapatába. A szervezetet még a világháború után hozták létre azzal a céllal, hogy megakadályozzanak még egy világcsapást. Jelenleg azonban inkább klubjelleggel működünk, előadásokat hallgatunk, logikai játékokat szervezünk".

Frank Adél most azon dolgozik, hogy minél jobban bekerüljön az európai divatszakma vérkeringésébe, s emelje Magyarország ezzel kapcsolatos elismertségét. "Ha minden jól megy, mostantól egyre több külföldi bemutatón vehetek részt, s számításaim szerint egy-két éven belül az általam tervezett darabok a nevesebb boltok kínálata között is megtalálhatók lesznek".

A divattervező honlapján több kép is fellelhető kreációiról: KLIKK IDE!

Kép és szöveg: Korb Zoltán