Nyolc helyen csaptak fel a lángok Baranyában kedden

2019. február 27. szerda 14:44

Nyolc helyen csaptak fel a lángok Baranyában kedden

Az időjárás múlt heti enyhülését követően Baranya megyében a megnőtt a szabadtéri tüzek miatti tűzoltói beavatkozások száma. Kedden nyolc esetben vonultak a megye tűzoltói, az elmúlt másfél hetet tekintve harminchárom ilyen tűzoltói beavatkozásra volt szükség. 

 

 

Pécsen egy sportlétesítmény előtt papírt égettek. A tűzoltók kiérkezéséig a helyszínen tartózkodóknak sikerült a tüzet eloltani, a tűzoltók az utómunkálatokat látták el. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Egyházasharasztiban egy régi, használaton kívüli gabonatároló telephelyén területtisztítást végeztek, és a levágott bokrokat összehordták, meggyújtották. A feltámadó szél belekapott a lángokba, azokat az égetést végző már eloltani nem tudta, ráadásul a tűz belekapott az udvaron összehordott szemétrakásba is. A siklósi és a mohácsi tűzoltók két sugárral avatkoztak. A szemétrakás eloltásához erőgépre is szükség volt.

Bakonyán egy felelőtlenül eldobott cigarettacsikk gyújtotta meg az ingatlan végénél lévő száraz aljnövényzetet. A tűz az erős széltől továbbterjedt, majd a kerítésen kívüli bozótost is begyújtotta hozzávetőlegesen kétszáz négyzetméteren. A pécsi tűzoltók - a kiérkezés előtt a tulajdonos, és a szomszédok által eloltott területen túl - a még égő részeket egy sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. A tűz a szomszédos ingatlanokat nem érintette, személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Vokány külterületén egy birkalegelőnek használt területen - amelyen bokrok, és fák is voltak - keletkezett tűz. A szél miatt ez továbbterjedt, és egy régi bakterházat veszélyeztetett. a pécsi és siklósi tűzoltók ezt a veszélyt egy sugárral megszüntették, és ezen a részen a tüzet sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. A terület másik oldalán közel két kilométer hosszan égett tűz, amit a tűzoltók szintén sugárral és kéziszerszámokkal fékeztek meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Pécsen negyven négyzetméteren száraz fű égett. A tűz kiterjedése két-három négyzetméter volt, de további füves területet is veszélyeztetett. A pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral avatkoztak be. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Endrőcön egy családi ház melletti telken a tulajdonos száraz füvet, gazt égetett felügyelet mellett. A szélirány váratlan változása és viharos erejűvé fokozódása miatt nem tudták a jelen levők kordában tartani a tüzet, az továbbterjedt. Az egység kiérkezésekor a földút menti árokpart két oldala égett több kis gócban. A sellyei hivatásos tűzoltók egy sugárral avatkoztak be. A káresemény során nyolcszáz méter hosszan, és öt méter szélességben égett le az árok. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

Bogádmindszent külterületén, a Baksa és Bogádmindszent között az út melletti árokban 500 méter hosszan száraz fű, gaz égett. A pécsi hivatásos tűzoltók a tüzet egy sugárral és kéziszerszámokkal eloltották. Az eset kapcsán kár, személyi sérülés nem történt.

Kökény külterületén kétszáz négyzetméter területen bozótos égett. A tüzet az egység egy sugárral és kéziszerszámokkal oltotta el. Kár, személyi sérülés nem történt.

Forrás: Katasztrófavédelem