Nyitva a vásárkapu: szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket a Szentlőrinci Gazdanapokon

2017. augusztus 11. péntek 19:24

Nyitva a vásárkapu: szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket a Szentlőrinci Gazdanapokon

Pénteken délelőtt nyitották meg a Szentlőrinci Gazdanapokat, a háromnapos eseményen ismét csaknem négyszáz - köztük határon túlról érkező - kiállító képviselteti magát. A vasárnap estig látogatható mezőgazdasági kiállításra és vásárra több mint húszezer érdeklődőt várnak. 

- A vidék megőrzésén múlik Európa önazonosságának megtartása - jelentette ki Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a megnyitóján. A 2020 utáni európai uniós agrárfejlesztési politikára térve kifejtette: Európa vezetőinek egyre inkább más politikai célok válnak fontossá, ezek közül a migrációs válság kezelését említette első helyen. Megfogalmazása szerint "az ehhez szükséges forrásokat is a vidéktől akarják elvonni". Mezei Dávid Csaba szerint ezt összefogással lehet megakadályozni.

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési azt javasolta a megnyitón, hogy a gazdálkodók kössenek szövetséget a termékeiket piacra juttató kereskedőkkel, hogy egészséges magyar és baranyai termékek jussanak el a fogyasztókhoz.

A háromnapos eseményen 80 ezer négyzetméteren mutatják be többek között a legújabb erő- és munkagépeket - egy részük működés közben is látható lesz -, helyi termékeket, őshonos állatokat.

Idén is számos kísérő rendezvényt tartanak a vásár ideje alatt, kulturális események egész sora, és a Nemzeti Vágta egyik előfutama, a Szentlőrinci Vágta is várja a nézőket. Az elmúlt esztendőben a Nemzeti Vágta szervezői áttekintették a válogatók helyszíneit, így szűkült a regionális versenyek köre.

Újdonság, hogy elindították a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatot, amelynek keretében évről-évre más és más országot helyeznek a középpontba. Elsőként Székelyföld mutatkozik be, az ott működő Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által összefogott gazdálkodók, mezőgazdasági szervezetek és vállalkozások bemutatásával.

A pénteki nyitónapon szakmai elismeréseket is átadtak:

 A XXIV. Szentlőrinci Gazdanapok Nagydíját Hornyák István kapta.

Az Élelmiszeripari Nagydíjat a Komlói Tésztagyártó Szociális Szövetkezet,

az Innovációs Nagydíjat a Fitopedon Kutató, Fejlesztő KFT.,

a Mezőgazdasági Nagydíjat a Pécsi Agroker Kft.,

a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány Kiállítási Nagydíját a Fay Automatika Kft. képviselői vehették át.

Kiállítók részére adományozott díjak:

A Baranya Megyei Termelők Szövetségének különdíját a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés,

a Baranya Megyei Kormányhivatal különdíját a Dombai Jersey Farm - Pellérdi Sajtűhely,

a Nemzeti Agrárkamara Baranya Megyei Igazgatóságának Társvállalkozási különdíját a Mokos Családi Pincészet,

a Nemzeti Agrárkamara Baranya Megyei Igazgatóságának Gazdálkodói különdíját Gyuris Róbert,

a Baranya Megyei Vállalkozói Központ különdíját az Agri-Tech Kft.,
Szentlőrinc Város különdíját Horváth István,

a zsűri különdíját az Euro-Sol Kft.,

a Fair-Expo Kft. Kreatív megjelenés díját az Acona Kft. kapta.

Állattenyésztők részére adományozott díjak:

A MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGÉNEK TENYÉSZTŐ Szervezeti Díját a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület,
A MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGÉNEK Tenyésztői Díját az NPK Charolais Kft. kapta.

A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET, SZENTLŐRINCI GAZDANAPOK TENYÉSZZEMLE DÍJA - I. HELYEZETT: Kabala nevű pej hidegvérű tenyészkanca, mely szüleetett 2008.03.10-én Fazekasbodán, tenyésztője , tulajdonosa és kiállítója Schenk Iván Fazekasbodáról.

A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET, SZENTLŐRINCI GAZDANAPOK TENYÉSZZEMLE DÍJA - II. HELYEZETT: Mirta nevű pejderes hidegvérű tenyészkanca, mely 2012,04,04-én született Karádon, tenyésztője Kreka Feren, tulajdonosa és kiállítója Varga József Magyarszék.

MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET,SZENTLŐRINCI GAZDANAPOK, TENYÉSZZEMLE DÍJA - III. HELYEZETT: Sári nevű sárga színű fiatal hidegvérű tenyészkanca, mely 2014.03.16-én született Nagyhajmáson. Tenyésztője Miklós Roland, tulajdonosa és kiállítója Miklós Gergő Nagyhajmás.

SZENTLŐRINCI GAZDANAPOK TENYÉSZSZEMLE KÜLÖNDÍJA: Pekár László a perekedi hidegvérű lótenyésztő kapta, aki a hidegvérű fajtát hosszú évek óta magas színvonalon tenyészti, a Szentlőrinci Gazdanapokon rendszeresen bemutatja.

A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET különdíját kapta a bemutatott tenyészkancákért: Szentpétery Szabolcs vízvári tenyésztő.

A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET különdíját kapta a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont, Bőszénfai hidegvérű ménese.
A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET Különdíját Szalai Bence Dániel kaposfüredi hidegvérű lótenyésztő kapta.

A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET Különdíját Hegyi Attila homokszentgyörgyi hidegvérű lótenyésztő kapta.

A MAGYAR HIDEGVÉRŰ LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET Különdíját Növényi Norbert Norman rózsafai hidegvérű lótenyésztő kapta.

 

 

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva