Népszerűek az éjszakai buszjáratok, hússzorosára emelkedett az utasforgalom

2017. június 27. kedd 08:16

Népszerűek az éjszakai buszjáratok, hússzorosára emelkedett az utasforgalom

Jelentősen emelkedett a pécsi éjszakai buszjáratok forgalma az átszervezéseknek köszönhetően. Egy átlagos nyári hétvégi éjjelen nagyjából 1100-1200, munkanapokon pedig körülbelül 500 ember veszi igénybe a szolgáltatást - ez csaknem hússzorosa a néhány évvel ezelőttinek.

Míg korábban csak néhány busz járta az utakat éjszaka Pécsett, napjainkban már ebben az időszakban is - több indulási időpont közül választva - gyakorlatilag az összes városrészbe el lehet jutni. Amellett, hogy a járatok számát megemelték, 2013 nyara óta elfogadják a bérleteket, 2014-től pedig a hölgy utasok Tüke Kártyával ingyenesen utazhatnak a késői órákban.

- Egy átlagos nyári hétvégi éjszakán 1100-1200 utas veszi igénybe az éjjel 11 óra és hajnali fél öt között induló járatokat, de ez a szám egy-egy nagyobb szabású városi rendezvény esetén elérheti a 2200 főt is. Munkanapokon pedig nagyjából ötszázan utaznak ezekkel a járatokkal - tudtuk meg Erdős Rékától, a BIOKOM Nonprofit Kft. sajtófelelősétől.

Hozzátette: drasztikusan emelkedett az utaslétszám, az öt évvel ezelőttihez képest mintegy hússzorosára nőtt a forgalom. Ezzel párhuzamosan pedig - a bérletek, illetve a Tüke Kártya elfogadása ellenére - a jegyeladásból származó bevételek is nagyobbak, összességében mintegy harminc százalékkal.

400 a jegy

Mivel a tapasztalatok szerint gyakran konfliktus keletkezik emiatt, érdemes tisztázni: az éjszakai járatokra az előreváltott menetjegyek nem érvényesek. A sofőrnél 400 forintot kell fizetni az utazásért.

A pécsiek annyira rászoktak az éjszakai buszozásra, hogy nem ritkán a szóló járművek már szűkösek lennének.

- Péntek és szombat éjszakánként és nagyobb rendezvényekkor a 2-es és 973-as vonalakon csuklós autóbuszokat közlekedtetünk a jelentős utasforgalom miatt. Egyéb éjszakai vonalakon az alacsonyabb utasforgalom miatt igényvezéreltek a járatok, tehát a Mecsekoldalra, Pécsbányára, Újhegy-Vasasra és az ürögi városrészbe csak akkor közlekednek a járatok, amennyiben utazási igény jelentkezik. Nagyon ritkán fordul elő azonban, hogy a buszok nem indulnak el.

Hangsúlyozták, az utazási szokásokat folyamatosan figyelemmel kísérik a cégnél, ennek megfelelően igazítják éjszakai járatok menetrendjét és útvonalát.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)