Nepomuki Szent János ünnepére készül Mohács, több ezer embert várnak a programokra

2017. május 19. péntek 14:48

Nepomuki Szent János ünnepére készül Mohács, több ezer embert várnak a programokra

Várhatóan nemcsak a mohácsiak, hanem a távolabbról érkezők közül is sokan lesznek kíváncsiak a hétvégi Nepomuki-ünnepségre. A városban már nincs szabad szálláshely. Szombaton és vasárnap több mint húsz program közül választhatnak az érdeklődők, tavaly - ahogy az ezt megelőző esztendőkben is - a jánoskázás és az azt követő tűzijáték idejére teljesen megtelt a Duna-parti sétány érdeklődőkkel. 

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje emlékére a múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket Mohácson, ami az egész környékről sokakat vonzott a Duna-partra.

A múlt század második felétől - nyilván nem véletlenül - feledésbe merült a hangulatos esemény, de 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

A látogatottsága ugyan nem vetekszik a busójáráséval, de évről-évre többen hallgatják az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, azaz a jánoskákban.

Hegedűs Emese, a rendezvény egyik főszervezője szerint Nepomuki Szent János ünnepén mintegy négy-ötezer látogató szokott részt venni. A szervezőkkel kapcsolatban álló szálláshelyek már beteltek az ünnep idejére - tette hozzá.

Két nap alatt több mint húsz rendezvényből válogathat a közönség, lesz például sétakompozás a Mohács-Somberek-Palotabozsok Fúvószenekarral.

Megőrizte a titkot

A XIV. század második felében élő Nepomuki Szent János Prága érseke és IV. Vencel cseh király feleségének gyóntatója volt, akit az uralkodó a Moldva vizébe vettetett, mert a király követelésére sem szegte meg a gyónási titoktartás kötelezettségét.

Szombaton ingyen kisvonatra is ülhetnek a mohácsiak, hogy vendégeikkel együtt induljanak városnéző útra, vasárnap pedig a megnyitásának tizedik évfordulóját ünneplő Szent Miklós vízimalomba utazhatunk a járművel, ahol vasárnap családi napot tartanak.

Az újabb keletű, de már gyökeret eresztett programpontok közé tartozik a Szomszéd- és Civil ünnep, amit a Sokac-rév és a csónakház közti szakaszon tartanak meg szombaton.

A Nepomuki ünnepen természetesen a hagyományos elemek, a helyi együttesek, sport- és művészeti csoportok, alkotó közösségek fellépése, koncertje, bemutatkozása sem marad el, s ugyanez igaz a közös főzésre, a jánoskázásra, s az esti, látványos tűzijátékra, s az azt követő utcabálra is.

Jó hír a Mohácsra készülődők számára, hogy nem kell attól sem tartani, hogy a szúnyogok megkeserítenék a szabadtéren rendezett programok látogatóinak életét, a vérszívóknak ugyanis szerencsére nyomuk sincs.

Képünkön: (archív) a kompozásra mindig megtelik az átkelőhajó.

 

M. B.