Nemzetközi Duna-régiós kulturális konferenciát rendeznek

2017. szeptember 22. péntek 15:30

Nemzetközi Duna-régiós kulturális konferenciát rendeznek

Az Európai Uniós INTERREG Duna Transznacionális program keretében és finanszírozásában október 11-13. között nemzetközi konferenciát rendez Pécsett a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Duna-menti országok számára arról, hogy a 21. században miképp lehet hatékonyan, innovatív módszerekkel megnyerni a közönséget a kulturális projektek és rendezvények számára.

Hogyan lesz a passzív nézőből aktív résztvevő? Mi a kulcsa a fiatalok megszólításának? Mitől válik egy kulturális intézmény kreatív hellyé?

A konferencia a „Dunai Kulturális Plaform - a 21. század kreatív helyszínei" (CultPlatForm_21) c. INTERREG projekt része. A projektben 6 ország 9 partnerintézménye két és fél éven keresztül működik együtt a Duna-térség rejtett kulturális örökségének feltérképezésében, köztük a pécsi konferencia házigazdája, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A 1,7 millió eurós összköltségvetéssel működő projekt ez év elején indult, így Pécsett lesz az első ilyen széles körben megrendezett nemzetközi találkozó, amelyet a következő két évben Linzben és Regensburgban folytatnak, ezért különösen fontos, hogy a pécsi konferencián megszülessenek az alapvetések.

Az Európai Unió számára fontos, hogy a kulturális javak minél szélesebb rétegekhez jussanak el, amit csak úgy lehet elérni, ha a közvetítő munkában művészektől tudósokon át ügynökségekig és intézményekig minél többen részt vesznek.

A pécsi konferencia, amit a Kodály Központban rendeznek, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Duna-térség kulturális és turisztikai helyszínei egy valamennyire közös politikát kialakítva, a potenciális nagyközönség számára sokkal hatékonyabban kínálják a kulturális javakat; csak egy példát említve: miképp lehet az ősi, ókori kultúrkincseket az eddigieknél vonzóbbá, érdekesebbé tenni. A konferencia számos pozitív konkrét példával fog szolgálni a közönségfejlesztés terén.

Mindebbe beletartozik az oktatás, a programszervezés és a marketing is, amiről természetesen szintén szó esik majd az előadások és viták során. Ugyanis filozófiáját tekintve, a közönségfejlesztés a közönséget helyezi a szervezet minden tevékenységének középpontjába. Ezért is várják a szervezők minden magyarországi érdeklődő szakember jelentkezését: regisztrálni szeptember 30-ig lehet, a részvétel ingyenes!

Az első nemzetközi projektkonferenciát a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a Baden-Württenbergi Tudományos, Kutatási és Művészeti Minisztériummal együttműködésben rendezi meg.

A rendezvényre Európa majd' minden országából érkeznek előadók, akik a kulturális és a tudomány szcéna jeles képviselői.

Forrás: ZsÖK