Nem könnyű a leolvasók élete: hol szamurájkarddal, hol rózsával várják őket

2017. szeptember 14. csütörtök 08:50

Nem könnyű a leolvasók élete: hol szamurájkarddal, hol rózsával várják őket

Áramütés ért egy leolvasót a vízmérő ellenőrzése közben egy udvari vízóraaknában. A Tettye Forrásház Zrt. munkatársa szerencsére kórházi megfigyeléssel megúszta az esetet, a leolvasás azonban nem egyszer bizonyul kalandos, olykor egyenesen veszélyes feladatnak. 

Az előírásoktól eltérően kialakított, vagy elhanyagolt vízmérőhelyekért az ügyfél felel, akinek a leolvasás megvalósulásában is részt kell vállalnia. A leolvasás a vízdíjszámlák alapja, ezért a vízmérőaknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú előírások határozzák meg. Ennek ellenére számos eltéréssel, figyelmetlenségből vagy hanyagságból adódó problémával találkoznak a társaság munkatársai: így például több méter mély aknába beszakadó létrával, krumpliveremként hasznosított, vagy éppen vízzel elárasztott mérőhellyel (és ott felriasztott kígyóval), bebetonozott vízórával.

Legutóbb az egyik leolvasó áramütést szenvedett egy pécsi családi háznál, feltehetően az épület elektromos hálózatának nem megfelelő földelése miatt. A vízvezetéken terjedő kóboráram ezúttal nem okozott tragédiát, de nemcsak a szakember, a tulajdonos számára is életveszélyes helyzetet idézett elő.

A szabályok egyértelműek: a vízmérő helyének (legyen az akna, vagy fal) megfelelő kialakítása és rendben tartása az ingatlan tulajdonosának felelőssége. A szolgáltató munkatársai rögzítik a tapasztalt hiányosságokat - az elmúlt 4 hónapban 45 ilyen értesítőt küldtek ki Pécsen -, majd helyszíni szemlén javaslatot tesznek a helyzet
megoldására. Ha az ügyfél nem javít a körülményeken, a társaság végső esetben akár a szolgáltatást is korlátozhatja, a helyzet azonban szinte mindig előbb megoldódik.

Az évek során sok mindent tapasztaltak a Tettye Forrásház szakemberei. Előfordult, hogy a fogyasztó bezárta a leolvasót a lakásba, volt, hogy láncát elszakító pitbull támadt a mérőt ellenőrizni érkező munkatársra.

Máshol maga a tulajdonos harcias, mint például az a lakó, aki egy karddal próbálta távol tartani a vízórától a kollégákat.

A lakók többsége persze segítőkész, olykor átlagon felüli a hozzáállásuk. - Kaptunk már virágot ellenőrzéskor, van, ahol rendszeresen süteménnyel várnak a meghirdetett időpontban - sorolja Domonkos Vajk Máté, a Tettye szakembere. - Egyszer este az utolsó lépcsőházban lemerült az adatokat rögzítő készülékem. Egy lakó felajánlotta a töltőjét, és amíg körbejártam, hogy szóljak a szomszédoknak, késni fogok, szendvicset is készített.

A segítőkészség kölcsönös: parkolt már arrébb leolvasó az emeletről ledobott slusszkulccsal, az ügyfél autója ugyanis az aknán állt, így nem lehetett hozzáférni a mérőhöz.

A leolvasók mindennapi munkája teljesítménytúrának is beillene, a legváltozatosabb helyszíneken, hőségben és hózáporban egyaránt járják az utcákat, hogy begyűjtsék a fogyasztási adatokat. A munkatársak edzésben vannak, havonta átlagosan 140 kilométert gyalogolnak és 1200-1300 fogyasztási helyet keresnek fel fejenként.

Készülékük műholdas helymeghatározással rögzíti a szakember útvonalát. Ezzel egyértelmű és ellenőrizhető az is, hogy a leolvasó a helyszínen járt, csak a fogyasztó távolléte miatt nem sikerült a vízmérőig eljutnia.

Pénzbe kerül, ha rejtegetjük a vízmérőt - kötbért fizet, aki nem engedi be a leolvasót

Ha az ügyfél hibájából nem jön össze a leolvasás, ellenőrzés, a felhasználó kötbér megfizetésére kötelezhető - hívja fel a figyelmet a pécsi szolgáltató. A lehető legpontosabb elszámolás érdekében a leolvasás megvalósulása nemcsak közös érdeke, de jogszabályban előírt kötelezettsége is a felhasználónak és a szolgáltatónak.

Ennek ellenére nem minden lakásba jutnak be a leolvasók. A Tettye Forrásház több alkalommal megkísérli a leolvasást, levelet is küld a felhasználónak; kérhetjük például, hogy a leolvasó a számunkra lehető legalkalmasabb időpontban jöjjön, ha előzetesen egyeztetünk a szolgáltatóval.

Ha viszont ennek ellenére is zárva marad az ajtó, vagy nem hozzáférhető a mérő (és a felhasználó a mérőállását sem juttatja el a szolgáltatóhoz), a becsült számla mellett kötbérről szóló csekk is érkezhet a borítékban. Azzal ugyanis, hogy nem biztosítja a vízmérőhöz való hozzáférést, a felhasználó szerződésszegést követ el, ami
lakossági ügyfél esetében 3.000, nem lakossági felhasználónál 5.000 forint kötbér következménnyel jár.

Forrás: Tettye Forrásház Zrt.