Nem holokauszt-, hanem tolerancia-központot terveznek a zsidó centrum vezetői Pécsre

2012. április 01. vasárnap 19:39

Nem holokauszt-, hanem tolerancia-központot terveznek a zsidó centrum vezetői Pécsre

A Pécsi Újság.hu számolt be elsőként arról, hogy úgynevezett tolerancia-központokat hoznak létre több vidéki városban, ahol szakemberek és kutatók segítenék a pedagógusokat a nemzeti emlékezet kialakításában. A budapesti Holokauszt Emlékközpont által koordinált kezdeményezés jelenleg a szervezés fázisban leledzik, ám Nuber István, a budapesti székhelyű centrum oktatási főtanácsadója szerint még a következő fél év során felállhatnak a vidéki decentrumok.

2011 őszén jelentette be Szita Szabolcs, a fővárosi Holokauszt Emlékközpont igazgatója, hogy több vidéki nagyvárosban is olyan alcentrumokat hoznak létre, ahol - az általa szorgalmazott „nemzeti emlékkultúra" létrehozása mentén - a pedagógusok megismertethetik a diákokat a tolerancia szükségességével és a történelmi emlékezés fontosságával.

Nuber István, az emlékközpont oktatási főtanácsadója a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, a kialakítandó alcentrum-hálózat terveit már kidolgozták, de saját erőből nem lesznek képesek az intézményeket működtetni.

- Döntés már van, kuratóriumi határozat is született az ügyben - tudtuk meg a szakembertől. Nuber hozzátette, a szükséges források előteremtését pályázatokon való részvétellel tudják csak megoldani. A kiírások felkutatása folyamatosan zajlik; az egyik ilyen lehetőség a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) pályázatainak elnyerése.

ILYEN A PÉCSI KOSSUTH-TÉRI ZSINAGÓGA, NÉZZE MEG, HA NEM LÁTTA BELÜLRŐL:



Nuber István szeptemberben már Pécsett is elindítaná a helyi pedagógus társadalom számára szervezett programokat, ám azt még nem tudni, hogy hol alakítanák ki a decentrum helyét.

- Már évekkel ezelőtt kitaláltuk a tanár(tovább)képzést, most akkreditáltatunk egy újabb tanfolyamot, amelyet a decentrumokban tartanánk és amelyhez a helyi tanárok, szakemberek hozzátennék a városhoz köthető sajátosságokat és a már meglévő ismeretanyagukat is.

A Holokauszt Emlékközpont egyébként 2010 júniusától szervezi OktaTÁRS-FELLOWship néven a holokauszt-oktatási szakértőképzési programját, amelynek célja a hazai holokauszt-oktatás megújítása és egy olyan oktatói-pedagógusi hálózat kialakítása, amely elősegíti a vészkorszak tanítását és integrálását a nevelési-közoktatási folyamatokba.



H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva