Négy alkalommal vezet keresztutat Udvardy György megyéspüspök a nagyböjtben

2019. március 22. péntek 12:01

Négy alkalommal vezet keresztutat Udvardy György megyéspüspök a nagyböjtben

Nagyböjtben, péntekenként, a keresztények Jézus szenvedéseit idézik fel a keresztúton. A Pécsi Egyházmegye főpásztora idén Máriagyűdön, Siklóson és két alkalommal Pécsett vezet keresztutat, amelyhez bárki csatlakozhat. 

 

 

Szinte valamennyi katolikus templom falán vagy kertjében megtalálhatók Jézus keresztútjának állomásai. Ahogy a hívő egyik képtől a következőig halad, lélekben elkíséri Jézust Poncius Pilátus palotájától a Golgota hegyére vezető útján, sőt egészen a sírjáig.

 

A keresztúti ájtatosság egyéni vagy közösségi végzése során egyszerre szembesülünk Jézus életének és rajta keresztül valamennyi emberi életnek a drámájával. Minden egyes stáció, állomás egy megállás: Jézus megáll egy-egy pillanatra, akár azért, hogy valakire rátekintsen, valakihez szóljon, akár azért, mert úgy tűnik, nem bírja tovább, és végül azért, mert elérkezett az útja végállomásához.

Mindenki életében vannak állomások, amikor megtorpan, amikor szenvedés, gyász vagy betegség akasztja meg, amikor úgy érzi, hogy nem megy tovább.

A Jézus szenvedéséről való elmélkedés megerősít saját keresztjeink hordozásában, és ha életutunkon irányt tévesztettünk, vagy ha megtántorodtunk, tovább lendít.

Mert Jézus keresztútja - és a mi keresztútjaink is - mindig az üres sír reményéhez vezetnek.

Udvardy György megyéspüspök az idei nagyböjtben az alábbi időpontokban és helyszíneken vezet keresztutat:

Március 22. 16.15: Máriagyűd

Március 29. 17.00: Siklós

Április 5. 16.30: Pécs-Kertváros, szabadtéri keresztút a városrész utcáin

Április 19. 15.00: városi nagypénteki keresztút a Kálvária dombon

Forrás: Pécsi Egyházmegye