Nagy bajban a Mediterrán Rádió

2011. január 22. szombat 19:59

Nagy bajban a Mediterrán Rádió
Már lassan két éve, 2009. január 31-én lejárt a Mediterrán Rádió Kft. bankgaranciája (az eredetileg pécsi csatorna hányattatásairól szóló korábbi cikkeinket lásd jobbra, a kapcsolódó írások között - a szerk.) új megállapodás pedig azóta sem született a médium és a pénzintézet között. Ennek következtében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az azonnali szerződésfelmondásról határozott. Schmidt Erzsébet, a rádió ügyvezető igazgatója azonban abban bízik, hogy méltányossági kérelmük nyomán tovább működhet a Mediterrán. A baj nagy, hiszen a rádiónak milliós nagyságrendű összegre lenne szüksége.

A Pécsett hallható, de Kaposvárott szerkesztett (korábban a pécsi önkormányzati médiaházhoz tartozó) Mediterrán Rádió komoly gondban van, ugyanis veszteséges, ráadásul sokmilliós tartozást halmozott fel. A médium 2009 eleje óta nem képes bankgaranciát felmutatni, ezért a médiatanács nemrég a rádió megszüntetéséről döntött. Most, utolsó szalmaszálként a méltányossági kérelembe kapaszkodnak.

- Az ORTT-nek és a nemrég alakult médiatanácsnak sem az a célja, hogy elsöpörjön minket - kezdte Schmidt Erzsébet, a Mediterrán Rádió ügyvezető igazgatója, aki egyben a többségi tulajdonos Pécs-Baranyai TiT igazgatója is.

- Beadtuk a méltányossági kérelmet, amelynek bírálata folyamatban van. Egyelőre konkrétumokkal ezzel kapcsolatban nem tudok szolgálni - tette hozzá.

A lejárt bankgarancia csak a probléma egyik része, ugyanis a rádió a műsorszolgáltatási díj jelentős részével is el van maradva. Ha csak ezt a két tényt nézzük, meglepő, hogy a rádió még mindig fogható.

- A médiatanács együttműködő és türelmes. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Mediterrán Rádió ügyének nincs köze az új médiatörvényhez, tehát semmi alapja azoknak a feltételezéseknek, amelyek arról szólnak, hogy a rádió az új szabályozás miatt került nehéz helyzetbe - mondta Schmidt Erzsébet, aki a történtek ellenére is bizakodó. Mint fogalmazott: „ha nem lenne esély a további működésre, nem folytatnánk a harcot".

Ugyancsak a rádiókkal kapcsolatos hír, hogy a médiatanács döntése értelmében az adók a szerződés lejárta után is folytathatják a sugárzást a megszokott frekvencián, amíg nem írnak ki újabb pályázatokat az adott hullámhosszra. Ezt a határozatot a pályázatok gyakori elhúzódása tette indokolttá. Ugyanakkor a Mediterrán Rádiót ez a döntés nem érinti, mivel a hosszabbítás feltétele, hogy az adott médiumnak ne legyen díjtartozása.

Képünkön
a Mediterrán Rádió egykori, a pécsi Médiaházban berendezett stúdiója látható.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva