Mediterrán: kijött a napra az N-Joy

2010. február 18. csütörtök 20:18

Mediterrán: kijött a napra az N-Joy
Rendeződött a Mediterrán Rádió körül kialakult visszás állapot: hivatalosan is a Dóra Zoltán tulajdonolta N-Joy Média Kft. szerezte meg az üzemeltetési jogokat, így a továbbiakban - ígérik - újra a megszokott minőségben élvezhetik majd a rádióhallgatók az adást. Közben egy ismert médiajogász azt mondta lapunknak: az N-Joy Média 80 millió forinttal tartozik a felügyeleti hatóságnak, az ORTT-nek.

Mint ismert, a rádió többségi tulajdonosa, a Pécs-Baranyai TIT előbb értékesíteni kívánta tulajdoni hányadát, majd - miután az addigi üzemeltető, a kisebbségi tulajdonos Pécs Médiaközpont Kft. nem szándékozott tovább folytatni a műsorszolgáltatást - az üzemeltetési jogokat kínálta fel.

A tavalyi év őszén kialakult zűrzavaros helyzet karácsonyra némileg normalizálódott, miután - kisebb adásszünet után - újból hallhatóvá vált a rádió, köszönhetően az akkor még titkolt új befektetőnek, aki biztosította a technikai hátteret a folyamatos működéshez. (Az előzményeket lásd a "Kapcsolódó írások" között, jobbra - a szerk.)

80 millióval tartoznak az ORTT-nek

Bíró Balázs médiajogász az új műsorszolgáltatási szerződéssel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy az komoly kötelezettségeket ró a rádióra: elsősorban helyi tartalmat kell szolgáltatnia - ezzel kapcsolatban azonban fenntartásai vannak, hiszen mint mondja, egy olyan üzemeltető, „aki pécsi bázissal nem rendelkezik, kétséges, hogyan fog pécsi rádiót csinálni" - amióta megszerezték ugyanis az üzemeltetési jogokat, tudomása szerint Szegedről szolgáltatják az adást.
Az N-Joy Médiáról szólva a szakember kifejtette, hogy a médiacsoportnak mintegy 80 millió forintos tartozása van a felügyeleti hatóság, az ORTT felé műsorszolgáltatási díj be nem fizetése miatt, arról nem is beszélve, hogy a médiahatóság vizsgálatot kezdeményezett a rádió műsortükrével kapcsolatosan, "kérdéses ugyanis, hogy a Mediterrán Rádió eleget tesz-e az abban lefektetett vállalásainak".
Amennyiben - egy egyébként hosszadalmas procedúra végén - elmarasztalják az üzemeltetőt, legvégső esetben akár meg is vonhatják tőle a frekvenciahasználatot.



A néven nem nevezett partner kilétére mára fény derült: a Dóra Zoltán üzletember tulajdonolta N-Joy Média Kft. szerezte meg az üzemeltetés jogát. Mint Schmidt Erzsébet, a Pécs-Baranyai TIT igazgatója a Pécsi Újság.hu érdeklődésére közölte, „a Mediterrán Rádió taggyűlése mára elfogadta az üzemeltetésre vonatkozó elképzeléseket, így megszűnt az ideiglenes állapot". (Információink szerint a Pécs városát képviselő kisebbségi tulajdonos képviselői nem szavaztak a szerződésről - a szerk.)

Az igazgató asszony szerint az együttműködés keretében a médiacsoport különböző fejlesztéseket fog végrehajtani, amellett, hogy „a szerződésben vannak olyan prioritások, amelyek a jövőt is meghatározzák. Ezek között kiemelten szerepel az EKF-projekt népszerűsítése, de az ismeretátadás és -közvetítés funkciója is". Schmidt Erzsébet reméli, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet, és a hallgatók újból szívesen kapcsolnak majd a Mediterrán Rádió hullámhosszára.

Munkatársunknak - bár hónapok óta nem, most mégis - sikerült megszólaltatnia Dóra Zoltánt, az üzemeltetési jogokat megszerző cégcsoport vezetőjét, aki szerint, mint mondta "az a legfontosabb, hogy a médium továbbra Pécs városáé marad, amelyet elsősorban zenei alapú informatív rádióvá szeretnénk alakítani, és amelynek közéleti szerepvállalása erőteljesebb lesz egy kicsivel."

A cégvezető elárulta, hogy a biztonságos és magas színvonalú működtetés érdekében stúdiót alakítanak ki a technikai háttér biztosítására, valamint keresik annak a lehetőségét is, hogy a városhatáron kívülre is eljussanak azok a hírek és információk, amelyek Péccsel kapcsolatosak. Mindezeken túl minden helyi médiummal felveszik majd a kapcsolatot annak érdekében, hogy „valamilyen együttműködés keretében" közösen tudjanak velük dolgozni.


Achív képünkön: amikor még Pécsett, a városi Médiaház stúdiójából szerkesztették a Mediterránt.


HLB - Fotó: Dittrich Éva