Nagy az érdeklődés a babaváró támogatás iránt Baranyában is, már 1700 család igényelte

2020. február 03. hétfő 16:07

Nagy az érdeklődés a babaváró támogatás iránt Baranyában is, már 1700 család igényelte

Július óta akár 10 millió forint kamatmentes, állami finanszírozású kölcsönt kaphatnak a párok. Amennyiben a hiteligénylést követően bővül a család, a gyerekek számától függően felfüggesztik a törlesztést, illetve elengedik a tartozás egy részét vagy a fennmaradó teljes összeget. Nem meglepő tehát, hogy Baranyában is folyamatos az érdeklődés a babaváró támogatás iránt, a megyében már nagyjából 1700 házaspár igényelte a kölcsönt.


A Családvédelmi Akcióterv részeként legfeljebb tízmillió forint állami finanszírozású hitelben részesülhetnek azok a házaspárok, ahol a feleség 18 és 40 év közötti.

A szabad felhasználású kölcsön abban az esetben kamatmentes, ha a hitelkérelem beadását követően a születendő gyerek eléri a magzati 12 hetes kort - ekkor a törlesztőrészletek fizetését három évre felfüggesztik. A második baba érkezésekor újabb három esztendőre szünetel a törlesztés, és a tartozás harminc százalékát elengedik. A harmadik gyermek esetén a fennmaradó összeget már nem kell visszaadni a banknak.

Érdemes tudni, hogy a támogatás örökbefogadáskor is kérelmezhető. A hitel törlesztőrészletét legfeljebb havi 50 ezer forintban, futamideje pedig húsz évben határozták meg.

Lapunk megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságnál azt közölték, folyamatos az érdeklődés a tavaly júliusban bevezetett akcióterv intézkedései iránt, országosan már több mint 100 ezer magyar család igényelte valamelyik támogatást.

Megtudtuk, a babaváró kölcsönt csaknem 63 ezer házaspár kérte, és több mint 50 ezren már szerződést is kötöttek. Ami a szűkebb hazánkat illeti, az államtitkárság tájékoztatása szerint Baranyában eddig nagyjából 1700 pár élt a lehetőséggel, összesen 16,4 milliárd forint értékben.

A legtöbben teljesen kihasználják a babaváró nyújtotta segítséget, megyénkben ugyanis a túlnyomó többség a 10 millió forintos kölcsönt vette fel.



A babaváró támogatás a jelen állás szerint 2022. december 31-ig igényelhető. A kölcsönkérelmeket a hitelintézeteknél lehet benyújtani. Bővebb információ a csalad.hu internetes oldalon olvasható.

 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com