Műtrágyával ügyeskedő bűnbandával számoltak le a NAV dél-dunántúli nyomozói

2020. február 19. szerda 08:58

Műtrágyával ügyeskedő bűnbandával számoltak le a NAV dél-dunántúli nyomozói

Külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedett az a bűnbanda, aminek 16 tagjával szemben vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A költségvetésnek több mint egymilliárdos kárt okozó szervezet elleni nyomozás nemrég zárult. 

 


A gyanú szerint az elkövetői kör külföldről vásárolt lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát. A beszerzett árut magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon - erre a célra létrehozott bukó cégeken - keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták.

A bűnbanda szervezettségét mutatja, hogy az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak, akik a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak a CMR-számok és az EKÁER-okmányok kicseréléséről, az árumozgás „átpapírozásáról". Ezzel igyekeztek követhetetlenné tenni az áru tényleges útját.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban, országszerte több mint hatvan helyszínen egyszerre csaptak le.

A kutatásokon sokmillió forint készpénz mellett 44 bankszámlát - köztük külföldieket is -, ékszereket, tizenhárom ingatlant, öt gépjárművet, valamint üzletrészeket foglaltak le és vettek zár alá. A bűnözők vagyonának biztosításával a költségvetésnek okozott teljes kár, mintegy 1,3 milliárd forint megtérült.

A nyomozást bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV a napokban továbbítja a Fővárosi Főügyészségre. A szervezet irányítói akár húsz évet is kaphatnak.

Forrás: NAV