Műsorára tűzi a Duna a Mecseki Láthatatlanok legendás történeteiből készült filmet

2017. november 01. szerda 19:15

Műsorára tűzi a Duna a Mecseki Láthatatlanok legendás történeteiből készült filmet

November 4-én, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján tűzi műsorára a közmédia a Mecseki Láthatatlanok című filmet. Az alkotás a Pozsgai Zsolt (képünkön) nevével is fémjelzett képregény alapján készült. Az író-rendező munkatársunknak elmondta, a forradalom harcosainak egy fiatal csapat állít emléket, ő amolyan ellenőrként vett részt a munkában.

Tavaly októberben jelent meg az 1956-os forradalom baranyai harcosairól, a Mecseki Láthatatlanokról készült képregény. A művet Sarlós Endre és Pozsgai Zsolt jegyzi, előbbi a rajzokat készítette, míg utóbbi íróként elevenítette fel a históriát.

Az alkotásból egy harminchét perces emlékfilm is készült, amelyet a szovjet katonák bevonulásának évfordulóján, november 4-én (szombaton) mutatnak be a Duna Televízióban.

- Nem dokumentum-, inkább egy emlékfilmről van szó, amely a Mecseki Láthatatlanok legendáját mutatja be - ismertette Pozsgai Zsolt. - A műben keveredik a képregény, a történetekből készített rádiójáték, illetve élőszereplős jeleneteket is tartalmaz - tette hozzá.

Az '56-os Emlékbizottság és a pécsi önkormányzat támogatásával készült film egy fiatal alkotói csapat munkáját dicséri, Pozsgai Zsolt - mint fogalmazott - egyfajta „ellenőrként" vett részt a készítésben.

Ők a Mecseki Láthatatlanok

A főként diákokból, civilekből, illetve a komlói börtönből szabadult rabokból álló Mecseki Láthatatlanok még a forradalom vérbefojtását követő hetekben is harcoltak a szovjetek ellen. Nevüket a jó helyismeretük miatt kapták, a hegység kiváló terepet nyújtott számukra az elrejtőzéshez. A visszaemlékezések alapján brutális harcokban vettek részt, valamint a megtorlás is kegyetlen volt.

- Kovács Claudia operatőrként és rendezőként egy szimbólumokkal teli, egyedi képi világú filmet forgatott. Elsősorban a hangulatokra és az érzelmek átadására helyeztük a hangsúlyt. Többet akartunk adni annál, minthogy néhány történész beszél az eseményekről, de természetesen minket is segített szakember a történelmi hűség érdekében.

Érdekesség, hogy a Mecseki Láthatatlanok az alkotásban valóban láthatatlanok. A szereplőket nem mutatják, rájuk csak a hangokból és a növények mozgásából lehet következtetni.

A film délután fél három előtt öt perccel kezdődik a Dunán.

Palotás P.