Műlábbal él az a 76 éves véméndi autós, aki immár másodszor próbálta lehajrázni a rendőröket

2019. február 18. hétfő 12:19

Műlábbal él az a 76 éves véméndi autós, aki immár másodszor próbálta lehajrázni a rendőröket

Lapunk információi szerint műlábbal él az a Véménden lakó, 76 éves férfi, aki múlt héten Lánycsóknál karambolozott, miközben menekülni próbált a rendőrök elöl. Úgy tudjuk, az illető azonos azzal, aki három éve hasonló mutatványt mutatott be, akkor 150-nel hajtva menekült. Utóbbiért a Mohácsi Járásbíróság el is ítélte. Értesüléseinket a rendőrség nem cáfolta. 

 

Meghökkentő információk birtokába jutott lapunk a múlt csütörtökön Mohács és Lánycsók között lezajlott autós üldözés kapcsán.

Amint arról beszámoltunk, egy 76 éves, Véménden lakó férfi vezette az autót, amit Mohácson, a Pécsi úton akarták ellenőrizni a sofőr a rendőri karjelzésre nem állt meg, hanem továbbhajtott.

Követni kezdték az autót, amely folyamatosan növelte a sebességét, majd az autó vezetője Lánycsóknál elvesztette uralmát a jármű felett, az út túloldalán lévő árokba hajtott, és nekiütközött egy fának.

A rendőrök fokozott óvatossággal közelítették meg az autót, biztosították a helyszínt, majd intézkedés alá vonták a 76 éves véméndi férfit, akit a mentők könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak. Az eset körülményeit a Mohácsi Rendőrkapitányág szabálysértési eljárás keretében vizsgálja.

Az akkor nem derült ki, mi oka lehetett a vezetőnek a menekülésre.

Nos, lapunk információi szerint az biztosan közrejátszhatott a férfi döntésében, hogy 2013-ban végleges hatállyal eltiltották a közúti járművezetéstől, azaz nem is ülhetett volna a volán mögé.

Nem kevésbé megdöbbentő az is, hogy értesüléseink a német állampolgárságú férfi műlábbal él, ráadásul három évvel ezelőtt a mostani esethez kísértetiesen hasonlót követett el, amiért a Mohácsi Járásbíróság 2017 januárjában el is ítélte, két év felfüggesztett börtönre.

A bíróság akkori közlése szerint hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt mondták ki bűnösnek.

A bíróság által megállapítottak szerint az idős német férfi vádlottat 2013-ban végleges hatállyal eltiltották a közúti járművezetéstől, ennek ellenére továbbra is folyamatosan vezetett.

2016 januárjában a rendőrjárőrök meg akarták állítani, azonban a vádlott nem állt meg, hanem a gépkocsijával menekülni próbált, ezért megkülönböztető jelzést használva követni kezdték, azonban a helyenként 140-150 km/óra sebességük ellenére sem érték utol, így a gépkocsi megállításához rádión segítséget kértek.

Lejárt a próbára bocsátás időtartama

Figyelemre méltó az a körülmény, hogy a próbára bocsátás időtartama két év volt, ami idén januárban járt le. Mindez azért érdekes, mert a most elkövetett cselekménye kapcsán már nem válhat végrehajthatóvá a két éve feltételesen kiszabott szabadságvesztés. Ráadásul a mostani ügyét szabálysértési eljárás keretében vizsgálják, aminek a vége várhatóan komoly összegű pénzbírság lesz, azonban a bíróság elé állítás ezúttal minden bizonnyal elmarad.

A gépjármű feltartóztatásába több rendőri egység is bekapcsolódott, ennek során az egyik útszakaszon egy rendőrautót az úttesten keresztbe állítottak, míg az egyik járőr karjelzéssel megpróbálta megállítani a száguldó gépkocsit.

A vádlott a rendőri jelzésnek nem tett eleget, hanem az útpadkára hajtva megpróbálta a rendőrségi gépkocsit kikerülni.

A gépkocsivezetőt megállítani próbáló rendőrnek az autó elől el kellett ugrania, azonban kezét a száguldó autó visszapillantó tükre így is elérte.

A vádlott ezt követően lakóhelye irányába közlekedett 150 km/óra sebességgel, majd ott átült a szintén tulajdonát képező másik személygépkocsiba és azzal folytatta a száguldást.

Az őt követő rendőrjárőröknek a megkülönböztető fény és hangjelzés ellenére sem állt meg, végül a rendőrség a lakásán fogta el.
Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A vádlott elismerte bűnösségét.

A férfi egyébként nem tett vallomást a tárgyaláson, ezért a bíró a rendőrségi jegyzőkönyvből idézett:

„Véleményem szerint jogosan szereztem jogosítványt, nem adtam meg valótlan adatokat, és azért is nehezen mondok le, mert nekem az egyik lábamat amputálták. Nagyon nehéz számomra a mozgás, 100 százalék mozgássérült vagyok, művégtagom van, mankóval közlekedek. Ezért rá volnék utalva az autóra" - mondta a német férfi akkor a rendőröknek.

 

Természetesen kerestük a rendőrséget, feltéve a kérdést, hogy ugyanarról a személyről van-e szó. A hatóság nem cáfolta értesülésünket, újabb részleteket viszont nem közöltek.

M. B.