Monumentális műalkotások láthatók Pécsett

2018. március 23. péntek 17:30

Monumentális műalkotások láthatók Pécsett

Arad és Pécs immár 10 éves testvérvárosi együttműködésének keretén belül Pécsett is bemutatják Dumitru Şerban aradi szobrászművész monumentális alkotásait.  A kiállítás az m21Galériában tekinthető meg.

A román kulturális élet egyik legismertebb művészeként nyilvántartott szobrász Pécsen bemutatásra kerülő nagy volumenű alkotásait a világ több nagyvárosának közterein láthatták már, például Magyarországon, Németországban, Libanonban, Franciaországban, Egyiptomban vagy Görögországban.

A pécsi kiállítás nagy térfogatú és kiterjedésű, különböző méretű darabjai lakonikusan és finoman utalnak a város témáira, köztéri elhelyezésük nem véletlenszerű. Rendszerint a forgalmasabb csomópontoknál kapnak helyet, éppen azért, hogy megtörjék a városi élet mindennapi ritmusát. Ioan Iovan műkritikus Şerban szobrait „monumentálisként" jellemzi, a darabok szerinte „találkozások és elválások", „csomópontok", „kereszteződések", „irányvonalak" egy „ideális központ" felé vagy „sehová".

Constantin Prut kritikus meglátásában Dumitru Şerban most bemutatott alkotásaival a szobrászat és ezen túl a művészet jelenkori társadalmi szerepét feszegeti, ugyanakkor a szobrászat régi, antropocentrikus eszményébe vetett töretlen bizalmát fejezi ki.

Az 1948-as születésű Dumitru Şerban jelenleg a Romániai Képzőművészek Szövetségének Arad megyei elnöke, 1979 óta lelkes szervezője a romániai szobrász szimpóziumoknak. Az elmúlt évtizedek során nemcsak hazájában, hanem a határon túl is tekintélyes hírnévre tett szert, több kötet szerzője, jelenleg egy tanulmányon dolgozik, melynek középpontjában a művészek romániai társadalmi helyzete áll. A jelenkori művészetek egyik fontos alakjaként tartják számon a román műkritikusok.

 

Forrás: ZSÖK