Mikor lesz a városé volt tiszti kaszinó? Kettőt és könnyebbet, nem Pécsen múlik!

2016. szeptember 21. szerda 10:58

Mikor lesz a városé volt tiszti kaszinó? Kettőt és könnyebbet, nem Pécsen múlik!

Parkolóházról és kreatív plázáról szólnak a tervek az egykori Fegyveres Erők Klubja (FEK) Király utcai épületével kapcsolatban. Mindaddig azonban csak álom marad az elképzelés, amíg a ház nem kerül a város tulajdonába. A közgyűlés már döntött a megvételről, a labda a vagyonkezelő és a Honvédelmi Minisztérium oldalán pattog. Még az is lehet, hogy nem az önkormányzat lesz a befutó.

Már több mint egy évtizede üresen áll a város egyik patinás belvárosi épülete, amely egykor a tiszti kaszinónak, majd később a FEK-nek adott helyet. A pécsi önkormányzat elhatározta, hogy újra élettel tölti meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tulajdonában lévő házat, ezért a képviselő-testület már áldását is adta a 215 millió forintos vételi ajánlatra. Az ingatlant a már városi tulajdonban lévő, szomszédos egykori OTP-székházzal, illetve egy Mária utcáról autóval is megközelíthető telekkel együtt alakítanának át.

Azóta több mint másfél év telt el, előrelépés azonban nem történt az ügyben. Megkeresésünkre a városházán azt közölték, az épület megszerzéséről ugyan valóban határozott a közgyűlés, az MNV viszont még nem döntött az eladásról. Az épület megszerzése tehát folyamatban van - tették hozzá-, amennyiben az a város birtokába kerül, fejlesztési forrásokból megkezdik a felújítást és a hasznosítást.

A helyzetet nehezíti, hogy egy harmadik szereplő is van a történetben, nevezetesen a vagyonkezelői jogokat birtokló Honvédelmi Minisztérium. A kerekek pedig lassan őrölnek: az MNV-től kapott tájékoztatás alapján velük még az előzetes egyeztetéseket sem folytatták le, „vagyonkezelői joggal terhelten" az ingatlan azonban nem adható el. Az pedig, hogy a felek mikor ülhetnek tárgyalóasztalhoz, rejtély.

Mindenesetre akár komoly fordulatot is vehet a történet, a vagyonkezelőnél ugyanis emlékeztettek: az értékesítés - főszabály szerint - az eljárás átláthatóságát teljes egészében biztosító Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül történhet. Emiatt - vetették fel - „fennáll annak lehetősége, hogy az ingatlanra más érdeklődő is ajánlatot tegyen". Azaz, közel sem biztos, hogy végül a pécsi önkormányzat lesz a vevő, bár az önkormányzat kérte, hogy árverés nélkül értékesítsék részükre a házat.

Sőt, a vételárat sem vésték kőbe, annak tényleges összege csak az árverési eljárás lezárását követően derül ki.

Úgy tűnik, csak a bizonytalanság a biztos.


Képünkön a szebb napokat is megélt FEK épülete látható. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc