Parkolóház szinte biztosan, kreatív pláza talán lehet a volt FEK helyén a belvárosban

2015. március 16. hétfő 12:38

Parkolóház szinte biztosan, kreatív pláza talán lehet a volt FEK helyén a belvárosban

A fejlesztési tervekről jelenleg is zajló konzultáció keretében arról is várja a pécsi városvezetés a polgárok véleményét, mit látnának szívesen a közelmúltban önkormányzati tulajdonba került volt Fegyveres Erők Klubja (FEK) helyén. Hírportálunk információi szerint az már szinte biztosra vehető, hogy parkolóházat vagy mélygarázst kialakítanak az ingatlan-együttesen, s elképzelhető, hogy ott nyílhat meg a kreatív pláza is.  

 

Több mint tíz éven át tartó sikertelen próbálkozások után tavaly év végén eldőlt, hogy 215 millió forintért megvásárolhatja a Honvédelmi Minisztériumtól a pécsi önkormányzat a Király utcában található egykor a tiszti kaszinónak, utóbb a FEK-nek helyet adó épületet.

Az adásvétel azért is jó üzlet lehet, mert a csaknem háromezer négyzetméteres ingatlan mellett lévő volt OTP székház szintén Pécsé. Csakúgy, mint most már az előbbivel átellenben lévő, a Mária utca felől bejárattal rendelkező telek is. Vagyis egy olyan ingatlan-együttesről van szó a pécsi belvárosban, ami autóval is megközelíthető. 

A kérdés már csak az, mihez kezd a város a kétségkívül komoly lehetőségeket hordozó épületekkel. 

A városházán ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre azt válaszolták, a felújítást Európai Uniós támogatásból tervezik. Arra nézve pedig, hogy milyen célt szolgáljanak az épületek, a jelenleg is zajló Pécs 2020 konzultáció keretében a pécsiek véleményére is kíváncsiak. Hozzáfűzték, remélik, sok hasznos ötletet kapnak a helyiektől a volt FEK-kel kapcsolatban is.

Március végéig konzultálhatunk

A március végéig tartó konzultáció célja, hogy a pécsiek is bekapcsolódjanak a város jövőjének alakításába, arra tekintettel, hogy több mint harmincmilliárd forintnyi szabad felhasználású, s legalább tízmilliárdnyi pályázati EU-forrást használhat fel Pécs a fejlesztésekre 2020-ig.
A már postázott íveken tizennégy kérdés szerepel, de van lehetőség egyéni elképzelés, javaslat bemutatására is.

Az épület hasznosítását illetően tehát még nincs végleges döntés.

Ennek dacára az viszont biztosnak tűnik, hogy mélygarázs vagy parkolóház biztosan épül a területen, amire nyilvánvalóan szükség van a parkolási gondokkal küzdő belvárosban.

Úgy tudjuk, mindemellett a legnagyobb esély arra van, hogy az épületek adjanak helyet a tervezett kreatív plázának. Olyannyira, hogy a Pécs 2020-ban ez nevesített programelemként szerepel, igaz, a konkrét helyszín megjelölése nélkül, a „belvárosban", másfélmilliárd forintos költséggel számolva.

A kreatív pláza ötlet lényege, hogy kizárólag helyi kézművesek, iparművészek által készített egyedi termékeket lehetne vásárolni egy helyen - ami ha a FEK helyén lenne, a belváros életét is felpezsdíthetné.

B. E. - P. P. - Fotó: Kálmándy Ferenc