Mellár lezongorázná: feltételekkel támogatná a balliberálisok jelöltjét, de az is lehet, kiszáll az egészből

2019. április 26. péntek 20:40

Mellár lezongorázná: feltételekkel támogatná a balliberálisok jelöltjét, de az is lehet, kiszáll az egészből

Közleményt adott ki pénteken Mellár Tamás, az MSZP-P országgyűlési frakciójának tagja, amelyben azt igyekezett világosság tenni, milyen feltételekkel hajlandó támogatni a pécsi balliberálisok polgármesterjelöltjét. Közölte, ha ezek nem teljesülnek, ő, s az általa gründolt Mindenki Pécsért Egyesület kiszáll az egészből. Mellár Tamás egyébként néhány nappal ezelőtt kijelentette, nem vesz részt erkölcstelen ellenzéki mutyikban - neki is estek azóta a különböző fórumokon. 

 

 

Lapunkban tegnap közöltük a PécsMa.hu által Mellár Tamással készített interjút, amelyben reagált a az MSZP-P országgyűlési frakciójának tagja reagált a pécsi DK taggyűléséről kiszivárgott kijelentésekre, a személyét ért pocskondiázásokra is .

A professzor többek között azt mondta, a balliberális pécsi ellenzék polgármesterjelöltjéről hogy „a magam részéről, magánemberként nem tudom támogatni, mert ő nem hozna igazi változást, nem a pécsi polgárok érdekében vezetné a várost, hanem azon gazdasági és pénzügyi körök érdekében, ahova ő is tartozik, ahol jelenlegi munkakörében is tevékenykedik".

A politikus kitért arra is, hogy nemrég a DK egyik legaktívabb tagja nyilvános posztban azt írta róla, hogy "szégyen ez az ember", mert amíg tavaly az MSZP és a DK támogatta őt, most Mellár nem támogatja az ő jelöltjüket.

- Eddig abban a hitben voltam, hogy a tavalyi országgyűlési választásoknál a DK azért támogatott engem, mert alkalmas és esélyes jelöltnek tartott. Amennyiben ez így történt, akkor nekem semmilyen viszont szívességet nem kell tennem. Ha nem ez alapján hozták meg a döntésüket, hanem valamilyen várt vagy elképzelt alku érdekében, akkor rossz helyen keresgélnek - mondta.

Az interjú megjelenése után balliberális kiadványok, valamint a platformjaikon (is) fórumozók egyaránt nekiestek - a korábban általuk kedvelt politikus a jelek szerint kiesett a pikszisből.

Pénteken Mellár Tamás - minden bizonnyal a reakciók hatására - közleményt adott ki.

„A tegnapi és mai (április 25-26.) sajtóban sokféle - hibás, elferdített - interpretáció látott napvilágot, arra vonatkozóan, hogy mi az Egyesület álláspontja és mit kíván tenni a következő időszakban. Az egyértelműség kedvéért négy pontban röviden összefoglalom a legfontosabb megállapításainkat.

1. Személy szerint én (Mellár Tamás) nem tudom támogatni Péterffy Attila polgármester-jelöltségét. Véleményem szerint ő nem tud lényeges változást hozni a város életében, nagy valószínűséggel a korábbi tendenciák fognak érvényesülni, ha őt megválasztják.

2. Ebből még nem következik, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület nem fogja támogatni Péterffy úr polgármester-jelöltségét. Ha bejelentkezik az Egyesülethez jelöltként és elfogadja a minden jelölt számára előírt feltételeket, s ő bizonyul a legesélyesebb jelöltnek, akkor a Mindenki Pécsért az egyesület alapszabályában rögzített döntéshozatali eljárásban őt fogja támogatni. Számomra, mint az Egyesület elnöke számára nem marad más lehetőség, mint elfogadni az előválasztás eredményét, hiszen mindig is ezt a megoldást képviseltem, a választók érdekében.

3. Az ellenzéki pártok csatlakozhatnak a Mindenki Pécsért közös listájához, de a csatlakozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egyesület is beleszólhat az egyes körzetekben induló esélyes jelöltek kiválasztásába, és a pártok által megnevezettek mellett civil jelölt-jelölteket javasolhat. Ha a pártok ebbe nem egyeznek bele, hanem teljesen saját hatáskörben kívánják meghatározni mind a 18 körzetben a képviselő jelölteket, akkor a Mindenki Pécsért Egyesület nem tudja számukra biztosítani az ernyő-szervezetet.

4. Ha az a helyzet áll elő, hogy az ellenzéki pártok nagy többsége nem kíván a Mindenki Pécsért választási szövetségbe belépni és azon keresztül jelöltet állítani, akkor az Egyesület visszalép az őszi önkormányzati választásoktól és teljes egészében a pártokra hagyja a megegyezést. Ellentétben a sajtó híresztelésével nem lesz két ellenzéki lista Pécsett: vagy a Mindenki Pécsért Egyesületnek lesz az ellenzéki pártokkal egyeztetett listája, vagy pedig az ellenzéki pártok alakítanak ki valamilyen együttműködési formát."

 

M. B.