Megérkeztek az elektromos bringák Pécsre, épülnek a dokkolóállomások

2019. február 20. szerda 11:34

Megérkeztek az elektromos bringák Pécsre, épülnek a dokkolóállomások

Megkezdődött a „PécsiKe" fantázia nevű pécsi e-közbringa hálózat dokkolóinak telepítése Pécsett - jelentette be dr. Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhelyen a Kossut téri dokkolóállomásnál. Hetven elektromos kerékpár érkezett Pécsre, amiket 2019 júniusától lehet majd használni.

 

Pécsett, a domborzati viszonyokat figyelembe véve nem hagyományos biciklikkel, hanem elektromos biciklikkel töltik fel a PécsiKe elnevezésű e-közbringa rendszer dokkolóit, hogy a használók a nagyobb emelkedőkön is könnyedén feljuthassanak.  

 

A dokkolókat a 2007-2013 támogatási periódusban megvalósított „Pécs-Egyetemvárosi kerékpárhálózat" nyomvonalán helyezik majd el. A mintegy 3,2 km hosszú kerékpáros útvonal mentén, a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon építik ki az állomásokat, jelentősen növelve a kerékpáros útvonal kihasználását.

Itt pattanhatunk bringára

Első ütemben egy alaphálózatot állítanak fel 7 dokkoló állomással, mindegyiknél 10-10 elektromos biciklivel az alábbi helyszíneken:
• PTE Klinikai Központ - 400 ágyas klinika
• Barbakán
• Széchenyi tér
• Kossuth tér
• Búza tér
• 48-as tér
• Zsolnay-negyed

A bringákat júniustól regisztrációt és azonosítást követően lehet majd használati díj fejében felvenni a dokkolókból és a város bármely gyűjtőállomásán visszaszolgáltatni. A rendszer automatikus működtetésű lesz, nem igényel a helyszíneken személyzetet.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: a több mint 150 millió forintból, teljes egészében fejlesztési forrásból megvalósuló történelmi fejlesztés eszközei érkeztek meg Pécsre, hiszen a közbringákkal olyan lehetőség érkezik a városba, amely hiánypótló és a mai kor elvárásainak megfelel.

Utalt rá: elkötelezett az önkormányzat a kerékpárral közlekedők támogatása mellett, ezért városszerte kerékpárutak kialakítása vagy felújítása, bővítése zajlott az utóbbi időkben - elég itt csak pécsi bölcsészkar és a jogtudományi kar között haladó szakasz kialakítására vagy a Pécs és Orfű közötti új erdei kerékpárútra gondolni, de szerencsére sok pécsi használja a Kertváros és Pellérd között futó bicikliutat is.

Jelenleg Pécs közigazgatási határain belüli kerékpárutak hossza megközelítőleg már 30 kilométer, amelyet legalább harmadával növelünk is a következő években.

- Elsősorban az egyetemi karokat kötjük össze ily módon, ahogy az történt az egyetemváros-belváros, keleti belváros szakaszon. Másodsorban Pécs nagyobb városrészeit fonjuk össze egymással és a belvárossal valamint a rekreációs területekkel. Utóbbi területen idén indulnak a fejlesztések.
A fentiek mellett célunk, hogy a belvárost, a történelmi városmagot minél inkább tehermentesítsük a benzin/gázolajhajtású gépjárművektől - fogalmazott Páva Zsolt.

Forrás: Pécs önkományzata